• Fiecare școală va introduce un sistem confidențial pentru raportarea actelor de violență.
  • Sistemul face parte din noul regulament de organizare și funcționare a școlilor.
  • Incidentele de violență vor putea fi raportate de elevi și profesori în mod anonim.
  • Un sondaj arată că peste 50% din elevi ar vorbi cu dirigintele în caz de abuz.
  • Elevilor le este teamă că nu vor fi luați în serios dacă spun că au fost abuzați.

Numărul de cazuri de violență din școli poate fi redus! A durat mai mult până când autoritățile au găsit o soluție care să fie pusă în aplicare. Deși, era mai simplu decât am fi crezut!

Ligia Deca a implementat în regulamentul de organizare și funcționare a școlilor un sistem confidențial funcțional pentru sesizările referitoare la posibile acte de violență.

Mai mult, în Școala Altfel tema va fi prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Cum credeți că va influența sistemul confidențial de raportare a violenței, comportamentul elevilor și atmosfera din școală?

„Cred că este un prim pas bun. Acela de a păstra confidențialitatea celor care reclamă această violență. Următorul pas ar fi și să se rezolve astfel încât să nu mai există acel tip de violență la care făcea apel cel care reclamă”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică, pentru Aleph News.

Ce rol ar trebui să aibă profesorii în prevenirea actelor de violență în mediul școlar?

„În primul rând, trebuie făcută o educație care ar trebui să vină din familie, din societate și la școală. În primul rând, educația trebuie să fie de tip preventiv. Pentru că a interveni în mod direct, se poate să nu fie posibil. Este un prim pas, repet, dar lucrurile nu sunt simple. Pentru că dacă violența este gravă și mare, atunci este greu să intervii.

Deci, practic, cred că o altă primă etapă ar fi să se lucreze cu autoritățile ca pe lângă prevenție să fie și acea, să zicem, pază. Prin anul 2003 a fost un caz grav la liceul Jean Monnet. După acel caz grav de violență și atac cu bombă, toate școlile au fost păzite de jandarmi. A scăzut drastic violența școlară în perioada respectivă.Dar asta pentru faptul că s-a intervenit masiv în toate școlile și toate școlile au fost păzite de jandarmi. 

Dar acum discutăm și de alte tipuri de violență, nu doar de cele fizice. Cu siguranță a contat și această mobilizare. De asemenea, poate, pot interveni și părinții și discuta cu proprii copii.” A declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică, pentru Aleph News.

Citește și