• Ministrul Educației intenționează ca, de anul viitor, lucrările de la Evaluarea Națională să fie corectate informatizat la nivel de itemi
  • Metoda a fost deja testată la simularea de la clasa a șasea
  • El a precizat că lucrările completate de candidați vor fi scanate în fața acestora

Nu mai e o surpriză că școlile din România sunt în urmă cu digitalizarea. Se promit multe proiecte, dar batem pasul pe loc.

Acum Sorin Cîmpeanu a venit cu o altă propunere: Lucrările de examen să fie corectate digital. Lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru cA apoi lucrările elevilor să fie corectate online.

La Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, corectarea se va face doar prin pilotare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Alina este elevă în clasa a 11-a în Iași, iar anul viitor dă examenul maturității. Știe cât de importantă e digitalizarea dar crede că înainte ca acest proiect să fie început, ar fi mai bine să fie testat.

Este nevoie să fie claritate și luciditate în acest proces. Elevii, părinții, copiii să știe clar cum se va întâmpla, fiecare pas. Și să ne asigurăm că digitalizarea educației în contextul examenelor este posibilă”, a explicat Alina Sava, președintele consiliului elevilor, Iași.

Radu Gologan este profesor de matematică. El e de părere că o corectare digitală ar fi mult mai utilă. Nu mai trăim în secolul în care lucrările elevilor să ajungă la profesori prin transport secretizat cu poșta electronică.

Este o idee care se practică din ce în ce mai mult în toată lumea. Și este o idee pe care am promovat-o și am încercat să o folosim și să convingem autoritățile de ani buni de zile. Era o rușine să cărăm tezele de bacalaureat cu poliția”, a spus profesorul de matematică.

Ministrul Educației a spus că modificarea va putea fi implementată cu ajutorul PNRR și ar intra în vigoare de anul viitor.

„Chiar dacă este un obiectiv ambițios, o să insist să se desfășoare așa, de la anul, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și să avem pilotare pentru Bacalaureat”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.