• Peste 17.000 de școli din România reîncep cursurile
  • Părinții se împart în două categorii, pro și contra testare în școală
  • Profesorii vor fi testați doar dacă prezintă simptome

Mâine e ziua adevărului – vei afla cât de bine a organizat ministerul redeschiderea școlilor.

Și nu e deloc simplu ca o plimbare prin parc, vorbim de peste 17.000 de școli din toată țara. De la minister, responsabilitatea coboară până la inspectorate și directori. Care trebuie să se asigure că au tot ce le trebuie ca să respecte regulile.

„Avem stocuri de materiale, de dezinfectanți, avem stocuri de prosoape, de hârtie igienică. Cred că avem cam tot ce ne este necesar”, spune Cosmin Badea, profesor la şcoala gimnazială numărul 8 din Constanţa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La o trecere rapidă în revistă, trebuie să știi că o școală are nevoie de teste rapide pentru profesori și elevi, de dispensere cu dezinfectant și de trasee prestabilite. În plus, ultimele reguli spun că distanța între elevi trebuie să fie de cel puțin un metru, iar băncile trebuie dezinfectate zilnic.

Profesorii sunt obligați să aerisească sălile vreme de 30 de minute înainte de ore și 10 minute în pauze. Masca e obligatorie pe tot parcursul zilei. Testele vor fi făcute doar celor cu simptome. Întrebarea e cine le face.

Xenia Negrea este mama unei fetițe de clasa pregătitoare, dar și profesor universitar. Dacă fiica ei ar avea vreun simptom de coronavirus, nu ar mai lăsa-o la școală.

„Dacă mi se va cere oficial un consimțământ pentru ca fiica mea să fie testată la școală, cu siguranță voi da acest consimțământ, sigur mi-aș dori să fiu lângă ea în momentul în care s-ar întâmpla această testare”.

Dacă ești părinte, trebuie să știi că nu este nevoie de adeverință de la medicul de familie pentru a duce copilul la școală. Nu încape discuție, copiii care au simptome vor fi ținuți acasă. Elevilor li se vor face teste doar cu acordul părinților.

Cosmin Nedelcu e un tată care nu vrea ca fiica lui de șase ani să fie testată fără ca el sau soția să fie de față: „A face un act medical care poate fi cu tente traumatice pentru copil, mi se pare un pic spre nebunie, din punctul meu de vedere”.

În București nu există transport școlar, ceea ce va fi o problemă. Gândește-te la autobuzele ticsite cu oameni care merg la serviciu și cu elevi.

Aș putea să continui cu lista problemelor întreaga oră, dar îți mai spun atât: 50 de școli continuă orele online, din cauza infrastructurii sau a profesorilor bolnavi, care nu vor să riște să ia coronavirus.