• Examenul de bacalaureat se va da fără Marin Sorescu, Nichita Stănescu și Marin Preda în 2021
  • Dumitrița Stoica, profesoară de limba română, este dezamăgită de decizie: „Ce cititori pregătește școala dacă ne oprim cu studiul literaturii la 1940? Ca și cum nu ar mai exista nimic după“

Examenul maturității pierde din ce în ce mai mulți autori consacrați. Anul acesta, BAC-ul se va da fără Marin Sorescu, Nichita Stănescu și Marin Preda.

Noura este elevă în clasa a 12-a în București, iar acum se teme să nu se mai schimbe și altceva la programă.

Noura Raslan, elevă: „După părerea mea, este puţin absurd pentru că, de exemplu, cu Nichita Stănescu ne-am cam familiarzat în ultima perioadă şi faptul că ne-au dat anumite materii din română afară ce ne-ar fi putut ajuta mai mult a fost puţin cam dezamăgitor şi şocant pentru noi.“

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dezamăgită de această schimbare este şi Dumitrița Stoica, profesoară de limba română la Liceul Lazăr din Capitală. Ea este de părere că elevii au nevoie de o bază.

Dumitrița Stoica, profesoară de limba română: „Sunt autori ai gândirii, ai teoriei, nu se poate face școală substanțială fără receptare specializată. Ne plângem că nu avem cititori, că suntem pe ultimul loc la cumpăratul și cititul cărților din Uniunea Europeană. Ce cititori pregătește școala dacă ne oprim cu studiul literaturii la 1940? Ca și cum nu ar mai exista nimic după.“

Cosmin Ciotloş este critic literar. El îţi spune că literatura este o artă şi elevii trebuie să înveţe să o iubească, iar un rol important îl au profesorii.

Cosmin Ciotloş, critic literar: „Aici este vorba categoric despre o prejudecată. Una care din păcate ne afectează nu doar la nivelul învăţământului, dar la nivelul antenelor culturale pe care noi ca societate le putem dezvolta. Să nu ne mai mirăm, deci, dacă elevii noştrii îşi opresc gradul de educaţie culturală, de rafinament artistic undeva în 1945.