Marius Tucă i-a avut invitați, miercuri, pe analistul Ion Cristoiu, pe istoricul Marius Oprea și pe politologul Bogdan Teodorescu în cadrul emisiunii Marius Tucă Show de la ora 18.00.

Analistul Ion Cristoiu a spus, la „Marius Tucă Show”, că „există o dislocare între mâinile lui Iohannis și ceea ce spune” șeful statului.

Aceste 10.000 de cazuri pe zi care sunt acum vor fi plătite. El (Iohannis – n.red.) vine și spune că că merită să traversăm deșertul ăsta al pandemiei. Putem avea oricât de mulți morți, dar noi facem alegeri. Așa ceva e penal”, a spus Ion Cristoiu.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

În cadrul emisiunii, Marius Tucă l-a felicitat pe Bogdan Teodorescu pentru noua sa carte, „În căutarea glonțului de argint”.

Marius Tucă: Felicitări pentru această carte! Este pentru toți cei care urmăresc viața politică, e o carte obligatorie despre marketingul electoral dar eu spun că e despre istoria recentă.

Bogdan Teodorescu: Motivul pentru care am început să scriu cartea e acest concept de marketing politic pe care spațiul românesc l-a luat nemestecat. E bine ca aceste lucruri să fie memorate.

Marius Oprea: Este un discurs foarte coerent, articulat, într-un limbaj accesibil, rece, nepartizan, care oferă o oglindă completă asupra acestui concept, mie străin până acum. Politica se vinde ca toate celelalte mărfuri. În esență, tot o marfă rămâne. Ceea ce Bogdan Teodorescu și colaboratorul său au făcut e extrem de important pentru că va ajunge la politicieni, teoretic. La ingelectuali. Sincer, nu-l văd pe domnul cu “ciasuri” să citească așa ceva. Ea va fi pentru jurnaliști, intelectuali, analiști, primul ghid extrem de util pentru a înțelege ce se întâmplă în viața politică românească.

Marius Oprea: Baza dezvoltării în România este ura, lipsa de dialog, excluderea totală. În partea a doua vedem specificitatea românească. Nu am identificat un partid în strictul sens al termenului, care să-și vândă produsul pentru că nici măcar USR nu face acest lucru în România. Sau un partid care să se adreseze exclusiv pieței. La noi, e o mixtură care are la bază păcatul urii.

Bogdan Teodorescu: Liderul politic trebuie să-și atragă alegătorul. La noi, mai ales la liderii de dreapta, vedem un dispreț față de alegător, din care face parte actul politic.

Bogdan Teodorescu: Un om care vrea majorități își respinghe din start o parte din populație. România are o problemă pt că România a stat tot timpul în campanie electorală. Omul politic trebuie să construiască proiectele pentru care e pus în funcție. La noi, din nefericire, această dimensiune a stat tot timpul în campania electorală. Această dimensiune electorală a transformat țara în Republica Electorală România.

Marius Oprea: Au băgat varza murată în istorie

Marius Tucă: Îl întrebam pe Marius Oprea care va fi glonțul de argint în campania asta și el a spus că varza.

Bogdan Teodorescu: Dacă e să vorbim de cifre, voi cita un studiu pe care l-a făcut un prieten de-al meu, care a prins exact blocurile electorale. Suma PNL-USR-PMP va fi de 55 – 57%. Suma PSD-Pro România va fi de 35%. Vom avea două partide mari – stânga – dreapta, PNL – PSD. Mai avem partidul antisistem, USR, care ia voturi de la PNL și face tot ce poate să sape la PNL.

Bogdan Teodorescu: PNL vine după un an foarte complicat. El a guvernat fără majoritate o țară aflată într-o criză fără precedent. La ora actuală, e cotat la 30%. E o pierdere dar nu foarte mare. Opoziția de stânga: în România, PSD a făcut destul de mult. Pentru că a făcut un joc electoral de dublă măsură. Pe de o parte, a susținut că măsurile sunt prea grave, iar pe de altă parte acuză guvernul că a scăpat criza de sub control. Deși tot ei spuneau că această criză nu este relevantă. Viitorii aliați – lupta USR – Pro România – noi, cei buni, vs toți ceilalți.

Bogdan Teodorescu: USR e un partid generațional care vine și care va crește. Nu este încă momentul lui, clar. E un partid-balama, numai că nu suportă nicio ușă. Vom asista la o alianță PNL – USR care va fi contondentă.