- Un an la o şcoală privată te costă între 6.000 şi 12.000 de euro, în funcţie de vârstă
- Faţă de şcoala tradiţională, copiii pot face ore de teatru, dezvoltare personală şi public speaking
- Există şi costuri suplimentare pentru uniformă, excursii, hrană şi înscrierea în cluburi
David este din Marea Britanie şi cunoaşte foarte bine sistemul de învăţământ de acolo. Este tatăl a două fete, una de 13 ani şi cealaltă de 16. Când a venit momentul să îşi înscrie fetele la şcoală în România a ales fără să clipească şcoala privată.
De ce? Consideră că este un echilibru bun între calitatea învăţământului şi costuri.
Pentru noi, educaţia este extrem de importantă, deci este un fel de sacrificiu, trebuie să uiţi de alte lucruri, de bunuri de lux şi trebuie să crezi că merită să faci asta. Poţi mereu să cauţi informaţii, dar ce trebuie să ştii este cum să lucrezi cu ele şi cum să le analizezi şi asta este ceea ce căutam noi”, spune David Howard, părintele celor două fete.
Într-adevăr. La privat, sistemul de învâțământ este mult mai flexibil. O spune Ruxandra, antreprenor.
Ruxandra Manea: „Mai puţini copii într-o clasă pentru profesori, ceea ce face lucrurile mai uşor de gestionat, le dă posibilitatea copiilor să participe în mod activ la clasă. Şcolile private investesc mai mult în formarea profesorilor, în adoptarea unor metode inovatoare de predare”.
„Foarte mult accent punem şi pe tehnologie, utilizarea tehnologiei, încă din clasa a VI-a, adică începând cu vârsta de 10 ani, copiii folosesc manuale electronice. În clasa a zecea copiii sunt rugaţi să se gândească la materiile pe care vor să le studieze în continuare. Global perspectives este o materie care îi învaţă pe ei critical thinking”, a explicat Mădălina Cioca, reprezentantul unei școli private.