- Doar 64% dintre elevi au luat note de trecere la limba română, comparativ cu 74% în 2024.
- Măsurile de îmbunătățire a performanțelor vor fi discutate în Consiliile profesorale.
- La matematică, promovabilitatea este de 72%, comparativ cu 42% în 2024.
Ministerul Educației publică rezultatele pentru simularea Evaluării Naționale de anul acesta. Potrivit datelor, peste 70% dintre elevi au obținut note peste 5 la matematică, un salt de aproape 30 de procente față de anul trecut. În schimb, la limba română s-a înregistrat o scădere semnificativă. Doar 64% dintre elevi au luat note de 5 și peste.
Advertisment
Care ar trebui să fie prioritățile Ministerului Educației pentru a îmbunătăți rezultatele?
Daniela Vișoianu, expert în educație: „Regândirea modului în care lucrează învățătorii și cât de bine sunt pregătiți învățătorii, mai ales pentru clasele a 3-a și a 4-a. Cu școlile cu care am lucrat, una dintre recomandări a fost o anumită specializare a învățătorilor. Unii dintre ei se simt foarte bine și sunt foarte pregătiți să lucreze cu tot intervalul de 5 ani, de la clasa pregătitoare până la clasa a 4-a, dar alții recunosc că au preferințe și că preferă să lucreze mai degrabă cu copiii mai mari sau mai mici.
Ce se pierde în clasele primare este aproape imposibil de recuperat la gimnaziu. Acești copii, care nu au note de trecere la finalul clasei a 8-a, nu ar fi avut note de trecere nici la finalul clasei a 4-a. Trebuie să înțelegem că în educație diferențele mici de la vârstele mici, devin diferențe mari mai târziu. Dacă nu sunt recuperate în ciclu primar și ulterior, cu profesori calificați, inclusiv în mediul rural, cu mai multă școală, lucrurile nu se vor îndrepta”.
Recomandări
Digitalizarea corectării lucrărilor oferă o evaluare mai obiectivă?
Daniela Vișoianu: „Da. A scăzut numărul de lucrări care se corectează la mai multe mâini pentru că primii doi evaluatori au dat note cu diferențe de peste un punct. A scăzut procentul pentru toate disciplinele. Ar trebui să se mențină această tendință și să avem mai puține contestații. Trebuie să ne gândim de fiecare dată că acest proces de simulare și corectare este un proces costisitor și extrem de greu de gestionat organizatoric. Vorbim de aproape 14.000 de profesori care au evaluat și aproximativ 12.000 de profesori care au scanat lucrările. Deci 36.000 de adulți implicați pentru ca elevi să vadă ce înseamnă un examen, mai ales că știm că s-au eliminat tezele din ciclu gimnazial și pentru mulți dintre copii, acesta este singurul antrenament pentru un examen cu miză foarte mare.
O parte din notele bune pe care le vedem, vine din realitatea că directorii sau inspectoratele au hotărât să dea mai multe simulări. Nu contribuie la mai multă învățare, dar îi ajută pe copii să fie mai bine antrenați pentru a se concentra pe tiparul și modelul de examen”.
Citește și
- Donald Trump îl avertizează pe Zelenski că va avea „probleme mari” dacă nu semnează acordul mineralelor cu SUA
- Suedia acordă Ucrainei cel mai mare pachet militar de la începutul războiului, în valoare de 1,6 miliarde de dolari
- Regele Charles al III-lea revine la îndatoririle publice săptămâna aceasta. Efectele tratamentului pentru cancer i-au agravat starea