• Federația Română de Șah accelerează demersurile pentru introducerea șahului în școli.
  • Ministerul Educației și Federația Română de Șah au semnat un acord pentru introducerea șahului în unitățile de învățământ.
  • Elevii urmează să învețe șah la școală din 2022, iar materia va fi opțională.

Federația Română de Șah anunță lansarea a două inițiative majore pentru șahul românesc.

Una dintre ele reprezintă un accelerator de performanță, care presupune implicarea celor mai buni jucători de șah în training-uri desfășurate alături de cei mai buni antrenori ai lumii. Printre cei care vor participa la antrenamente se numără Bogdan Deac și Constantin Lupulescu.

Cealaltă inițiativă este îmbucurătoare pentru elevi, deoarece vizează introducerea șahului în școli. Proiectul se numește educație prin șah și va fi destinat în special elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

În urma unui acord între Federația Română de Șah și Ministerul Educației, șahul va fi introdus în școli din 2022 printr-un program pilot, iar materia va fi opțională.

Inițiativa vine după ce alte țări ca Spania sau Suedia au obținut rezultate deosebite în educația copiilor.

„Scopul iniţiativei este de a apropia de acest sport cât mai mulţi copii, nu neapărat pentru a face performanţă în şah, ci în primul rând pentru a-i ajuta să se dezvolte în plan şcolar şi social. Sunt copii cu anumite decalaje care pot prin şah să facă salturi uimitoare din punct de vedere educaţional. Şahul este o şansă importantă pentru a-şi scrie propria poveste de succes şi avem multe modele în acest sens în România şi în lume”, spune Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah. Până în momentul de faţă iniţiativa este susţinută de fundaţia Superbet, care acordă în 2022 o finanţare de 240.000 de euro, şi de dezvoltatorul imobiliar One United Properties”, relatează Ziarul Financiar.