• Ministerul Sănătății respinge solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
  • Elevii vor trebui să poarte mască la orele de sport în sală.
  • Cîmpeanu: Nu există state europene care să oblige la purtarea măștii pe parcursul orelor de sport.
  • Însă, activitățile sportive din aer liber se pot desfășura fără mască, cu respectarea distanței dintre elevi.

Ministerul Sănătății vrea ca elevii să poarte în continuare mască la orele de sport în sală, dar măsura nu este valabilă și pentru orele de sport din aer liber. Totodată, potrivit solicitării făcute de Edupedu.ro, instituția condusă de Vlad Voiculescu nu este de acord nici ca elevii din școlile speciale să poată veni fizic la ore, indiferent de scenariu. Astfel, Ministerul Sănătății respinge solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, care ceruse ca elevii să nu poarte masca în timpul orelor de educație fizică, dar să respecte unele reguli.

Andreea Moldovan, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, spune că menține restricțiile și că „nu se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, fără însă a face referire directă la educația fizică în aer liber.

Ce a transmis Ministerul Sănătății:

  • Ministerul Sănătății susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.
  • „O parte dintre țări au sistat complet orele de educație fizică;
  • În timpul efortului fizic transmiterea este accentuată;
  • Având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale.
  • Plus că 1 copil bolnav fără mască pentru el și pentru colegi – cadru didactic la ora de sport înseamnă închiderea clasei / claselor dacă orele de educație fizică se organizează în comun.
  • Această măsură ar zădărnici efortul susținut de a purta masca în timpul celorlalte activități școlare”.
  • În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere;
  • Măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare;
  • Mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive.

Răspunsul integral al Ministerului Sănătății pe site-ul Edupedu.ro.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cîmpeanu spunea că nu există state europene care să oblige elevii să poarte mască

Există multiple recomandări, diferă de la stat la stat, precum obligativitatea purtării măștii de la vestiar către locul unde se desfășoară ora de sport și înapoi și există recomandări pentru a se evita jocurile de echipă care presupun interacțiuni, există recomandări care spun că atunci când este posibil, orele de educație fizică să se deruleze în exterior. Avem de gând să preluăm toate aceste recomandări, spre exemplu, atunci când este posibil – sigur, acum nu este, din cauza condițiilor climatice -, să derulăm toate orele de educație fizică în exteriorul clădirilor, dar per total, practic, nu există state europene care să oblige la purtarea măștii pe parcursul orelor de sport”, spunea Sorin Cîmpeanu.

„Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?!”

De asemenea, și sindicatele din Educație și cele ale părinților au cerut eliminarea măștii la orele de sport.

Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?!”, au spus părinții și sindicatele cadrelor didactice într-un apel comun lansat pe 1 martie.

Ministrul Sportului: „Dacă am avea un sistem mult mai dinamic, actunci acest lucru nu ar fi fost o problema”

Eduard Novak, ministrul Sportului:  „Avem cele mai bune intenții și desigur există o analiză în spate și foarte multă precauție și trebuie să avem în vedere acest lucru, dar ideea mea de a avea un sistem de sport mult mai dinamic ar ajută mai mult în acest sens. Dacă am avea un sistem mult mai dinamic, actunci acest lucru nu ar fi fost o problemă. Dar știm că și Cîmpeanu și Voiculescu, că vorbim de foarte multe proiecte, dorim să schimbăm teste PCR cu antigen pentru a ușura bugetele echipelor de sport. Dacă intrați într-un restaurant sunt respecate normele. La o sală de sport cred că acest lucru e un alt scenariu. Cu siguranță în spatele oricărei decizii există o analiză”.