- Ministrul David începe evaluarea tuturor institutelor de cercetare.
- David: Sistemul de cercetare suferă de fragmentare și subfinanțare.
- David: Resursa umană e insuficientă și un „mindset” necompetitiv.
- Claudiu Năsui a publicat lista cu CDI care consumă prea mulți bani.
- Deputatul USR spune că cercetătorii au salarii mult prea mari.
- Sindicaliștii vor să discute cu Nicușor Dan despre norma didactică.
- Majorarea normei didactice ar adânci și mai mult problemele din învățământ.
A pornit bulgărele de zăpadă și pare că se oprește în curtea lui Daniel David. Ministrul Educației ia la puricat toate institutele de cercetare și își propune reorganizarea lor în trei clase de performanță.
Advertisment
Sistemul nostru de cercetare-dezvoltare-inovare suferă de fragmentare – în prea multe unități de CDI, unele prea mici, fără o bună coordonare între ele – de o resursă umană insuficientă și, pe alocuri, cu un „mindset” insuficient de competitiv, și de subfinanțare cronică și impredictibilă, ceea ce îi afectează performanța. Am început o evaluare, care va duce apoi la reorganizarea arhitecturii și mecanismelor fundamentale ale sistemului național de CDI, arhitectură sănătoasă în care vom putea apoi implementa mecanisme specifice sănătoase”, anunță ministrul Daniel David.
Coincidență sau nu, măsura luată de Daniel David vine după ce Claudiu Năsui, de la USR și fost ministru al Economiei a aruncat în aer știința după ce postat o listă cu 178 de institute de cercetare. El spune că acestea cheltuie prea mulți bani, iar rezultatele sunt prea puține sau aproape deloc. „Cele mai mari salarii din statul român sunt în aceste institute. Cel puțin din cele pe care le-am descoperit eu. Salarii mai mari decât cel al președintelui american. Într-un caz am descoperit și un salariu mai mare decât toate salariile miniștrilor din guvern la un loc. Ei tot cercetează de 35 de ani. Ce cercetează? Care e rezultatul?”, spune Năsui.
Recomandări
Dar până la cercetare, ne mănâncă ce se întâmplă prin școli. Sindicatele din Educație vor să discute cu președintele Nicușor Dan despre ce ar însemna pentru profesori o majorare a normei didactice, adică numărul de ore pe care trebuie să-l muncească pe săptămână. „Nu învăţământul e de vină că în ultimii 20 de ani numărul angajaților din autoritățile centrale și locale s-a dublat, în condițiile în care numărul angajaților din sistemul de învăţământ a scăzut în aceeaşi perioadă cu circa 10%. Nu educația este de vină pentru că instituțiile statului nu pot eradica corupția și evaziunea fiscală”.
Citește și
- Viktor Orban promite să blocheze aderarea Ucrainei la UE. Premierul ungar invocă interese economice și naționale
- Pentru prima dată, șeful Pentagonului nu va participa la reuniunea aliaților Ucrainei de la Bruxelles
- Poşta Română instalează în oficiile sale terminale pentru alimentarea conturilor cu criptomonede