Normele privind redeschiderea creşelor şi grădiniţelor au fost publicate în Monitorul Oficial

Redeschiderea grădinițelor se lasă așteptată. Regulile impuse de unitățile de învățământ sunt foarte stricte Sursa Foto: Profimedia
  • Ministerul Sănătății a elaborat noile norme care trebuie respectate la redeschidere grădinițelor și creșelor
  • Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, pentru ca fiecare să beneficieze de cel puțin 4.5 mp
  • Jucăriile trebuie spălate regulat, cel puțin o dată pe zi, iar clasele trebuie aerisite mai des

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității/persoana desemnată, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.

Părinţii care vor să îşi trimită copiii la şcoală în perioada vacanţei pot depune cereri la unităţile pe care copiii le-au frecventat, arată normele legate de redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi after school-urilor trimise de Ministerul Educaţiei spre publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, normele au fost stabilite în comun cu reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Conform acestora, lista cu unităţile care vor fi deschise va fi anunţată la sediile inspectoratelor şcolare, după ce părinţii vor depune cereri pentru înscrierea copiilor.

„Începând de astăzi (luni-n.r.), părinţii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădiniţele/unităţile de învăţământ preşcolar de stat, în perioada vacanţei de vară, pot depune cereri la unităţile de învăţământ pe care le-au frecventat copiii în acest an şcolar. Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi, ulterior, transmise autorităţilor publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unităţi de învăţământ în care se vor desfăşura doar activităţi recreative. Lista cu unităţile de învăţământ preşcolar va fi afişată la avizierul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi/sau pe site-urile acestora”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, unităţile vor asigura materialul necesar individual pentru fiecare activitate recreativă: „Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum şi celelalte accesorii neesenţiale. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. În acelaşi timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condiţiilor privind evitarea contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puţin de 2 metri”.

Conform normelor, copiii nu au voie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.