• Meda a trecut în clasa a VIII-a şi niciodată nu a avut manuale la începutul anului şcolar.
  • Ministerul Educaţiei este obligat să le ofere manuale elevilor, dar ca în fiecare an, întârzie.
  • Dacă vor manuale, părinţii trebuie să le cumpere.
  • Pentru fiecare oră în parte, profesorii fac pentru elevi fişe de lucru care ţin locul manualelor.

În al nouălea an de şcoală, Meda a sperat că va avea manuale pe bancă la începutul anului şcolar, mai ales că bate la uşă primul examen important.

Slabe şanse să se întâmple aşa: puştoaica face parte din aşa numita „generaţie de sacrificiu”. Ei au fost primii care au intrat în clasa pregătitoare şi în niciun an nu au primit manualele la timp. 

Nu doar elevii suferă, ci şi profesorii. Pentru fiecare oră în parte, dascălii pregătesc fişele de lucru pentru elevi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În fiecare an, Ministerul Educaţiei porneşte licitaţia pentru manuale prea târziu, iar procedura de evaluare şi achiziţie este greoaie.

Cristian Greşanu, directorul editurii Corint, ne-a explicat că situaţia manualelor este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât, în fiecare an se repetă aceeaşi poveste. 

„Ne-am obișnuit că nu avem manuale… n-am avut niciodată”

„Seara, când îmi fac ghiozdanul, îmi bag caietele şi fişele, pentru că n-avem manuale. E destul de greu, adică ne-am obişnuit că nu avem manuale… n-am avut niciodată. La română, mate şi engleză ne spun profesorii ce manuale să ne cumpărăm”, mărturisește, cu voce tremurândă, Meda, elevă în clasa a VIII-a.

„Trebuie să citim programele foarte bine şi în funcţie de conţinutul programelor să ne organizăm noi materia, să construim, să ne imaginăm noi cum ar fi o unitate de învăţare.

Durează destul de mult redactarea fişelor şi trebuie să ţinem cont că nu avem o oră pe zi, ci mai multe ore”, explică Cristina Tunegaru, profesor de Limba Română.

„Acum este o situaţie dezastruoasă, după părerea mea. Aşa arată un sistem educaţional eşuat. Să nu ne ferim de cuvinte tari, dar asta e situaţia. Cel puţin, privind componenţa manualelor, este un dezastru pur şi simplu”, spune Cristian Greşanu, directorul editurii Corint.