- Condiții: să obțină diplomă și să nu fie angajat pe perioada masterului.
- Noua lege a pensiilor consideră studiile de masterat ca vechime în muncă.
- INS: rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 23%.
- În mediul urban, rata de șomaj la persoanele sub 24 de ani e de 20,5%.
- China crește vârsta de pensionare pentru prima dată din 1978.
- Bărbații din China vor putea ieși la pensie la 63 de ani.
Guvernul scoate bani de la fondul de pensii și pentru cei care au terminat masterul. Masterul trebuie să fie cu frecvență iar la final studentul să obțină o diplomă. De asemenea, studentul nu trebuie să fie angajat pe perioada ciclului universitar. Altfel, se consideră că a fost deja asigurat în sistemul public de pensii prin contractul de muncă. Ultima condiție: doar un master este luat în calcul, chiar dacă ai absolvit mai multe.
Reversul medaliei? Se vede deja din datele INS: rata șomajului în rândul tinerilor până la 24 de ani a ajuns aproape de 23%.
Dacă per total rata șomajului a ajuns în România la 5%, când vine vorba despre tineri, aceștia își găsesc greu un job. Chiar și din mediul urban, unde rata de șomaj pentru persoanele între 15 și 24 de ani e de 20,5%.
Între timp, China ia o decizie majoră: crește vârsta de pensionare pentru prima dată în ultimii 46 de ani.
Mai puțin oameni, mai multă muncă. Afectată de scăderea demografică, Beijingul prelungește treptat vârsta de pensionare de la 60 de ani la 63 de ani pentru bărbați. Pentru femei sunt două categorii: clasa muncitoare de la 50 la 55 de ani și de la 55 la 58 de ani pentru cele care lucrează de la birou.