• În 2023, existau 274.400 de grădinițe în China, în scădere de la 289.200 în 2022.
  • China se confruntă cu o rată a natalității în scădere și cu o populație îmbătrânită.
  • În 2022, numărul de grădinițe a scăzut cu 1,9%, în timp ce numărul de copii înscriși în grădinițe a scăzut cu 3,7%.

Numărul grădinițelor din China a scăzut cu mai mult de 5% anul trecut, fiind al doilea an consecutiv în care instituțiile preșcolare sunt în declin, reflectând scăderea natalității în țară, scrie The Guardian.

În 2023, existau 274.400 de grădinițe în China, în scădere de la 289.200 în 2022, potrivit unui buletin statistic al Ministerului Educației publicat săptămâna trecută.

China se confruntă cu o rată a natalității în scădere și cu o populație îmbătrânită, tendințe conexe care dau bătăi de cap factorilor de decizie care au încercat diverse măsuri pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, cu un succes limitat.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Numărul copiilor înscriși în grădinițe a scăzut, de asemenea. În 2023 existau 40,9 milioane de copii în învățământul preșcolar, potrivit cifrelor guvernului, o scădere de peste 11% față de anul precedent.

În 2022, numărul de grădinițe a scăzut cu 1,9%, în timp ce numărul de copii înscriși în grădinițe a scăzut cu 3,7%.

Mai multe grădinițe au fost transformate în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice pentru a răspunde nevoilor populației tot mai îmbătrânite.

Unele regiuni oferă subvenții pentru familiile care au al doilea sau al treilea copil. În Guangdong, o provincie populată din sudul Chinei, un sat oferă bonusuri de 10 000 de yuani (1 083 de lire sterline) pentru al doilea copil și de 30 000 de yuani pentru al treilea, potrivit presei de stat chineze.

Lian Jianzhang, un influent economist și demograf, susține că astfel de stimulente nu merg suficient de departe. Într-un articol publicat în iunie, Lian a solicitat subvenții lunare de până la 3.000 de yuani pentru al treilea copil și următorii, și a sugerat, de asemenea, o recompensă unică în numerar de 100.000 de yuani (10.821 de lire sterline) pentru noii copii.

„Tendința de scădere a fertilității are o inerție care se autoreîntărește și care poate fi întreruptă doar prin instrumente politice”, a scris Lian.

În 2016, politica de zeci de ani a Chinei privind un singur copil a fost abandonată, iar cuplurile pot avea acum, în general, până la trei copii. Sichuan, o provincie cu peste 80 de milioane de locuitori, a eliminat toate restricțiile privind numărul de copii pe care un părinte îi poate înregistra.

Citește și