- Unii minori își jignesc și umilesc colegii pe internet
- Mulți elevi devin agresorii colegilor pentru că în mediul virtual nu sunt trași la răspundere
- Psihologii avertizează: această formă de agresiune digitală, denumită cyberbullying, e foarte periculoasă
Dincolo de ore făcute pe genunchi, de probleme cu internetul sau de lipsa chefului, școala online se confruntă cu o nouă problemă. Bullyingul, teroarea din curtea şcolii, s-a mutat online.
Advertisment
Cyberbullying-ul este amenințarea care pândește copiii dincolo de ecranul tabletei. Mulți elevi devin agresorii colegilor pentru că în mediul virtual nu sunt trași la răspundere.
Oana Despa, corespondent Aleph News, îți spune cum se manifestă acest fenomen asupra copiilor: „Elevi contra elevi. Cam aici se rezumă această problemă. Elevi care, în mod normal, făceau asta la școală, acum o fac din online și asta pentru că sunt mai greu de prins decât atunci când erau la școală. Își fac grupuri pe Whatsapp în care râd de alți colegi. Fac asta doar ca să facă rău colegilor“.
Recomandări
Iată mărturia unei mame: „Colegi de-ai lui făcuseră un club, ca să zic aşa, în care condiţia necesară de intrare era ca cei care doreau să intre să facă mişto de copilul meu.“
Reporter: Aţi luat legătura cu diriginta, cu profesorii, cu directorii?
Mamă: „Da, nu există niciun ajutor de această parte. La un moment dat nu voia să mai intre în online, el a zis că nu mai vrea la şcoală, că vrea să îl mut şi era foarte deprimat.“
Avertismentul psihologilor
Psihologii avertizează: această formă de agresiune digitală, denumită cyberbullying, e foarte periculoasă. Copiii intimidaţi pot intra în depresie sau pot avea nevoie de terapie.
Gabriela Maalouf, psiholog: „Din păcate agresorul continuă deoarece are senzaţia că adulţii sau oamenii care au grijă de copii nu au resurse suficiente să prevină, să vadă când se întamplă sau să ia măsuri în consecinţă. Agresorul are senzaţia că nu poate fi prins, plus că ajunge mesajul la foarte mulţi oameni care nu cunosc victima“.
Partenerii noștri