• Lecțiile online pentru preșcolari nu sunt o reușită
  • Copiii sub 6 ani învață doar prin joc, imitare și interacțiune
  • Statul în fața device urilor le poate crea dificultăți de concentrare
  • Copiii între 3 și 6 ani ar trebui să petreacă maxim 1 oră, pe zi, în fața device-urilor
  • 654 de unități de învățământ sunt în scenariul roșu

Scenariul galben sau roșu e impus în tot mai multe grădinițe din țară, dar și din afară. Acolo unde există internet sau posibilitate ca cei mici să faca lecțiile online … începe adevărata aventură.

Radu are 4 ani. Este din Brașov și două săptămâni merge la grădiniță, iar una stă acasă și face lecțiile online sau… cel puțin așa ar trebui. Plictisit să stea în fața laptopului a decis să se tundă singur.

Când stai acasă ce faci tu pe laptop? „Cacunez“, spune micuțul.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Andra Pop, mama: „Să calculeze. Când dimineața nu merge telefonul și netul cum faci când ești supărat, arată o fățucă de copil supărat… (se strâmbă) Și Carla, sora lui, care acum este în clasa zereo, a făcut în primăvară lecțiile online la grădiniță.“

Carla Pop, întrebată „cum îți plăcea mai mult, să mergi la grădi sau să stai acasă?“: „Să merg la grădi pentru că acolo erau mai mulți copii“.

Andra, mama celor doi, este specialist în nutriție și face consultațiile online cu clienții. E un chin să își facă bine treabă și să îi ofere atenție și lui Radu, în același timp.

Ce înseamnă pentru un băiețel de 4 ani să facă lecțiile online? – „Un haos, nicicum nu reacționează. Nu cred în partea de online pentru copilași și noi adulții suferim că nu empatizăm. Ne chinuim vreo jumătate de oră să intre în online după care vreo oră ne alergăm prin casă și îmi spune că se plictisește și vrea la joacă și că nu mai vrea. Avem tot felul de combinații, te rog, dacă stai încă un pic mami o să facă o prăjiturică, îți dau să te uiți la BEN TEN. Încerc să îi promit activități care știu că îl bucură.

Carmina, educatoare, a ținut toate cursurile online pe perioada izolării. A găsit tot felul de trucuri, dar 90 la sută dintre micuți nu reacționau…

Carmina Nicolescu: „La această vârstă copiii nu pot fi atenți în online și nici nu e indicat să ții un copil de vârsta aceasta în online. Dacă ne gândim înainte de pandemie cât de mușt se vorbea de acest lucru, un copil să nu stea pe tabletă, pe telefon, iar noi acum asta facem. Ceea ce nu este firesc. Până în 6 ani copilul trebuie să se joace și să socializeze.“

Specialiștii spun că până în 3 ani accesul la device-uri ar trebui interzis. Cei care au între 3 și 6 ani ar trebui să aibă voie o oră, iar între 6 și 12 ani maximum 2 ore pe zi. Altfel, copiii ar putea să aibă probleme de concentrare, iar procesul de învățare ar putea să devină mai greoi.