- Părinții plătesc anual aproape 10.000 de lei pentru meditații, after school și materiale.
- Costul educației crește odată cu vârsta copilului și ajunge la 12.119 lei la liceu.
- Pentru ciclul primar, părinții plătesc anual în medie 6.803 lei anual.
Tu cât plătești pentru educația copilului tău? Suma pe care părinţii o dau a crescut cu aproape 45% faţă de 2021 şi s-a triplat faţă de cea din 2018. Total? Aproape 10.000 de lei pe an. Cei mai mulţi bani se duc pe meditaţii, care au apărut şi la ciclul primar, și after-school-ul. Cum asigurăm un sistem educațional echitabil?
Advertisment
De ce trebuie părinții să cheltuiască atât de mult pentru educația copiilor?
Cristian Tănase, profesor: „Paradoxal, în țara în care educația este gratuită, se cheltuiesc atât de mulți bani pentru educație. Nu văd rostul meditației, mai ales la clasele primare, unde copiii trebuie să învețe prin joc, prin cunoaștere, prin explorare. De asemenea, cred că una dintre marile probleme în sistemul de educație din România este infrastructura școlară. Infrastructura școlară este gestionată în mod special de către primării, iar infrastructura școlară afectează calitatea educației.
În multe dintre unitățile de învățământ din România, copiii învață în două sau chiar în trei schimburi, iar astfel se afectează calitatea educației. Orele sunt mai scurte, pauzele mai scurte, poți să lucrezi mai puțin cu copiii, iar acest lucru se poate răsfrânge în calitatea educației, iar părinții, elevii, sunt nevoiți câteodată să apeleze și la meditații, și la acele afterschool-uri.
Recomandări
Cum reducem cheltuielile?
Cristian Tănase: „Ar trebui o implicare mai mare din partea autorităților locale. Părinții merg cu copiii la afterschool, mai ales dacă sunt mici, pentru că nu are cine să stea cu ei. Nu am putea oare să facem niște afterschool-uri în școli, astfel încât copilul să fie în școală?”
Citește și
- Europa reacționează după discuțiile dintre Trump și Putin. Ce mesaje au transmis Emmanuel Macron și Olaf Scholz
- Astăzi maximele se opresc la 10 grade Celsius. Ce temperaturi te așteaptă în restul săptămânii
- România este țara cu cele mai multe accidente mortale din Uniunea Europeană. Titi Aur, expert în conducere defensivă: „Principala cauza de mortalitate este indisciplina pietonilor”