• Rata tinerilor fără slujbă și care nu iau parte la un program educațional este de 20,6% în țara noastră.
  • Acest procent ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
  • Nivelul de pregătire și capacitatea tinerilor de a pătrunde pe piața muncii este un subiect căruia Uniunea Europeană i-a acordat o atenție deosebită.

Peste 20% dintre tinerii din România, cu vârste între 15 și 29 de ani, nu sunt angajați și nici nu urmează cursuri educaționale sau de formare profesională, conform datelor publicate recent de Eurostat. Acest procent ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, cu o diferență considerabilă față de media europeană de 12,4%.

Astfel, rata tinerilor fără slujbă și care nu iau parte la un program educațional, sau tineri „NEETs” (not in employment, education or training) după cum îi numește UE, este de 20,6% în țara noastră, cu peste opt procente peste media europeană (12,4%) și la 2,6 puncte distanță de locul al doilea – Italia și Grecia sunt la egalitate, cu o rată de 18%, și sunt urmate de Bulgaria (15,4%), Lituania (13,8%) și Cipru (13,4%).

„Sunt mai multe aspecte care trebuie luate în considerare și eu nu cred într-o resetare pentru că nu există un punct 0 la care să ne resetăm. Nu avem niște instalații de fabrică, un soft care nu mai funcționează și trebuie să revenim la 0. Faptul că tinerii nu își găsesc un job este foarte clar și trist, dar are cauze multiple. Una din cauze este și sistemul de educație care nu este pregătit să educe tinerii pentru meserii diferite sau pentru meserii care astăzi nu sunt ca înainte. Dispar foarte multe meserii, apar altele și sistemul educațional este forțat să se adapteze”, a explicat Cătălin Nan, președintele Asociației Naționale pentru Părinți, la Aleph News.

Recomandări

ROMÂNIA SE CALIFICĂ ÎN OPTIMI
BUCUREȘTIUL DEVINE CAPITALA ȘAHULUI
RUTTE ESTE NOUL SECRETAR GENERAL NATO
CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII PĂRINTE ÎN ERA DIGITALĂ?
U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
CE VEZI AZI? COLECȚII COUTURE LA PARIS

Citește și