• Romancierul tanzanian Abdulrazak Gurnah a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură 2021, anunţă BBC.
  • Anunţându-l joi drept câştigător, Academia l-a lăudat pe Gurnah pentru modul intransigent şi plin de compasiune în care a descris efectele colonialismului.
  • Premiul este acordat de Academia Suedeză şi este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,14 milioane de dolari).

Gurnah, în vârstă de 73 de ani, este autorul a 10 romane, printre care „Paradise and Desertion”. Paradise, publicat în 1994, spunea povestea unui băiat care creşte în Tanzania la începutul secolului al XX-lea şi a câştigat Premiul Booker, marcând astfel debutul său ca romancier.

Născut în Zanzibar în 1948, Gurnah a ajuns în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960.

A fost profesor de literatură engleză şi postcolonială la Universitatea din Kent, Canterbury, până la recenta sa pensionare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Gurnah este primul autor african de culoare care a câştigat premiul, de la Wole Soyinka, în 1986.

Premiile Nobel, care se acordă din 1901, recunosc realizările în domeniul literaturii, ştiinţei, păcii şi economiei.

Printre laureaţii din trecut se numără romancieri precum Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez şi Toni Morrison, poeţi precum Pablo Neruda, Joseph Brodsky şi Rabindranath Tagore şi dramaturgi precum Harold Pinter şi Eugene O’Neill.

Fostul prim-ministru britanic Winston Churchill a câştigat pentru memoriile sale, Bertrand Russell pentru filozofia sa şi Bob Dylan pentru versurile sale.

Premiul de anul trecut a fost câştigat de poeta americană Louise Gluck.