• Educația civică este predată în școli doar de formă
  • Elevii învață după manuale mai vechi de 14 ani
  • Mulți dintre ei uită materia până devin majori

Avem atât de multe lacune în sistemul educațional de la noi, încât una în plus parcă nici nu ne mai miră. Dar este o realitate care va afecta viitorul noilor generații.

De exemplu, școala din România nu te învață să fii cetățean. Ajunși la maturitate, mulți elevi nici nu știu ce să facă cu dreptul de vot. De altfel, materia predate este foarte învechită. Unele manuale sunt mai vechi 14 ani.

Rareș Voicu, Președintele Consiliului Elevilor: „Avem anumite componente de educație civică, pe la diferite materii, de-alungul anilor de studiu, însă nu e ceva foarte coerent și foarte important, actualizat. Adică la momentul de față unele manuale încă sunt de dinainte ca România să adere la Uniunea Europeană.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Elevii învață noțiuni de educație civică doar în școala generală. Odată intrați pe porțile liceului, se descurcă pe cont propriu. Informația, livrată cu stângul, este uitată de cei mai mulți atunci când devin majori. Cristian Drăgan a încercat să schimbe acest lucru. A devenit co-fondator al asociației „Generația Vot”.

Cristian Drăgan, co-fondator Generația Vot: „Eu habar n-aveam nici anul ăsta, când ne-am apucat să facem proiectul ăsta (Generația Vot), care sunt datoriile unui parlamentar. Pe lângă faptul că trebuie mai multă educație civică, trebuie la momentul potrivit.”