• România e codașa Europei în privința salariilor profesorilor
  • Un profesor debutant câștigă 3600 lei brut pe lună
  • În fruntea clasamentului stau țări ca Danemarca, Germania sau Austria, unde salariile pot ajunge și la 7000 de euro brut pe lună

Profesorul este cel care se presupune că trebuie să modeleze mintea a generații întregi, dar, în România, nu prea e motivat s-o facă așa cum trebuie. Salariile din învățământ sunt printre cele mai mici din Europa, deși, ca procent, au avut creșteri mari în perioada 2014-2019.

Irina Apetrii, contributor Aleph News, îți explică: Salariile sunt puternic influențate de PIB pe cap de locuitor. Dacă PIB-ul e mic, atunci și salariile vor fi tot mici. Am avut creșteri, îți aduc aminte de creșterea din 2017, când un profesor a câștigat mai mult cu 8-24%. Ele sunt salarii mici în comparație cu alte țări europene, pentru că și PIB-ul este mic.

Un profesor începător câștiga în 2019 aproape 9000 de euro pe an, adică sub 3600 de lei brut în fiecare luna. Un salariu crește în funcție de vechime, dar și nivelul la care se face predarea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Salariul cel mai bun al unui profesor se găsește în țări precum Danemarca, Germania, Olanda, Austria, dar și în țările nordice. În Germania, pe lună, un profesor câștigă între 3000 și 7000 de euro brut.