• Sindicatul FSLI cere sporuri de radiații pentru profesori.
  • FSLI: Profesorii, expuși la radiații când predau online.
  • Sindicatul cere și laptopuri noi pentru profesori.

Orele online îi expun pe profesori la radiații, deci trebuie plătite pe măsură! Asta spune cel mai mare sindicat din educație din România.

FSLI – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – cere Guvernului Orban sporuri de expunere la radiații pentru profesorii care au trecut la învățământul online. În documentul adresat Guvernului și ministerului educației sunt cerute și laptopuri pentru fiecare profesor.
Cererea e bazată pe o idee mai veche. În 2018, FSLI cerea un astfel de spor pentru profesorii care țin ore în clase cu peste 20 calculatoare.

Documentul sindicaliștilor, dat dispărut

Adevărul.ro scrie că imediat după apariția informațiilor în presă, documentul a dispărut de pe site-ul sindicatului. Totuși, sindicaliștii recunosc că au cerut sporuri. Spun că în primă fază fiecare profesor va plăti din buzunarul propriu o analiză a dispozitivului din dotare.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

„Multe dispozitive pe care le folosesc aceşti profesori sunt depăşite, sunt vechi. Evident că un dispozitiv şi un calculator vechi, în urma unei măsurători, poate să conducă la ideea că undele electromagnetice pe care le emite acel echipament este peste cel normal. Un profesor consideră că el are un dispozitiv care îl afectează, cheamă o firmă autorizată, face măsurătoarea, plăteşte cu anumite riscuri o sumă care e destul de consistentă”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

„Această radiație este foarte, foarte mică”

În bani, sporul cerut de sindicaliști înseamnă între 5 și 15% din salariu. „Instrumentele care au apărut pe parcurs, pentru că tehnologia a avansat, clar ele sunt mai prietenoase decât în alte dăți. Adică sunt mai sigure.
Evident, dacă ne punem problema legată radiația electromagnetică emisă, această radiație este încă foarte, foarte mică, cercetările arată ele se regăsesc undeva la 1/10 din valoarea maximă admisibilă pentru sănătate. Dar există, există un dar. Și anume pe termen lung nu este o cercetare extrem de profundă încât în momentul de față să avem o analiză foarte pertinentă. Deci, pe termen lung este posibil, dar dacă sunt depășite anumite valori să fie ceva probleme și mai ales în segmentul copiilor”, a opinat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, UAIC Iași.