• Mihai Preda, sub numele de scenă Psihotrop, este un artist hip hop care descrie în muzica lui poezii ca Luceafărul sau Plumb.
  • Psihotrop: „A venit din nevoie cumva, dar s-a transformat într-un proiect național care a reușit să ajute generații.”

Când faci un spectacol din învățatul pentru Bacalaureat…Ești Eminescu. Mihai Preda, sub numele de scenă Psihotrop, este un artist hip hop care descrie în muzica lui poezii ca Luceafărul sau Plumb. Mulți dintre cei care îi ascultă piesele pe YouTube învață din ele și iau note mari la BAC.

Mihai Preda „Psihotrop”: „Inițiativa a venit din nevoie cumva. Eram clasa a 12-a, voiam să fac muzică, dar în același timp trebuia să iau și BAC-ul. Mi s-a părut că e destul de multă materie și cumva reușind să învăț foarte ușor versurile pieselor pe care le ascultam m-am gândit că ar fi o inițiativă interesantă cel puțin, dar iată că s-a transformat într-un proiect național care a reușit să ajute generații până și-n ziua de astăzi.”

Andrei a luat notă mare la examenul de limba și literatura română. I-a plăcut materia. Dacă nu punea burta pe carte, punea căștile în urechi.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Andrei Picu: „Cred că ideea e una bună. Mai ales pentru cei care au dificultăți în a înțelege operele pentru BAC. Îi ajută foarte mult, cred eu, pentru a-și pune bazele. Pentru mine a fost mai mult un mod de a mă relaxa, având în vedere că am citit puțin mai mult și m-am ocupat mai mult de proba la română.”

E suficientă sau nu, lecția lui Psihotrop? Hai să-l ascultăm pe profesorul de română.

Gabriela Șerbu, profesor de limba română: „Din punctul meu de vedere, nu sunt suficiente, așa cum nu sunt suficiente nici cărțile de comentarii. În primul rând este necesară apropierea de literatură și construirea unui discurs personal a unui mod de a vedea literatura, așa cum și Mihai, Psihotrop, a încercat aici să ofere un mod propriu de a se apropia de literatură.”

În ceea ce privește influența, nimeni nu a avut un impact mai mare asupra liricii românești decât Mihai Eminescu. Psihotrop are doar cuvinte la superlativ despre „Luceafărul poeziei românești”.

Mihai Preda „Psihotrop”: „Eminescu e un monstru sacru și amprenta pe care și-a lăsat-o e una profundă în contextul literaturii românești. Nu cred că stilul său poate fi îmbunătățit. De-aia anumiți artiști poate că s-au delimitat de stilul său, însă, în același timp, cred că vocea pe care și-a lăsat-o este una pe care mulți au preluat-o de-a lungul timpului.”