Raport TIMMS: Se anticipează o lipsă a profesorilor de matematică și științe, în cel mult 10 ani. „Nu mai există dascăli pasionați”

  • 86% din profesori spun că trebuie să acopere prea multă materie în clasă și nu reușesc să facă față
  • Nu mai sunt profesori pasionați sau cei pasionați de matematică, în general, nu urmează să fie profesori de liceu sau gimnaziu”, a spus profesorul Cătălin Ciupală
  • Alexandru Manda, expert în Educație, susține că problema este amplificată de ce face statul

După atâtea crize, România se mai apropie de una: o lipsă acută de profesori. O susține raportul de țară TIMSS, conform căruia se anticipează o lipsă a profesorilor specializați la matematică și științe exacte, în cel mult 10 ani.

Și asta nu e tot. 86% din profesori spun că trebuie să acopere prea multă materie în clasă și nu reușesc să facă față.

Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul Andrei Șaguna din Brașov.

Nu mai sunt profesori pasionați sau cei pasionați de matematică, în general, nu urmează să fie profesori de liceu sau gimnaziu”, a spus profesorul Cătălin Ciupală.

Alexandru Manda, expert în Educație, susține că problema este amplificată de ce face statul. Profesorii de la sate nu au mai multe beneficii față de cei de la oraș, așa că, acolo, cu greu sunt acoperite toate orele.

Pot doar să sper că semnalele societații civile se vor lua în calcul, iar Ministerul Educației va înțelege astăzi, mâine, că este important ca profesorii sa fie plătiți cum trebuie, cei din mediul rural sa fie plătiți mai bine, să fie măsuri afirmative de sprijin pentru aceștia”, a explicat Alexandru Manda.