• Alianţa Studenţilor: Votul pe viaţă este incalificabil
  • Sorin Cîmpeanu, rector: Doar preşedintele are o limitare a numărului de mandate
  • Expert în educație: Calitatea educaţiei ar scădea în momentul în care funcţia de rector ar fi deţinută de aceeaşi persoană

N-a trecut multă vreme de la povestea cu Florin Iordache pe viață la Consiliul Legislativ și a venit alta care te face să scrâșnești din dinți. Tot din Parlament.

De data asta, Senatul a votat o modificare la Legea Educației, care le permite rectorilor să fie în funcție… până la moarte.

Până în 2011, puteau să aibă cel mult două mandate. Guvernul Ponta a schimbat legea în 2014, iar, de atunci, rectorii pot avea mai multe mandate,
atâta timp cât nu sunt consecutive.Acum merge la promulgare cea cu mandatele fără număr.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Tamara Ciobanu, de la Asociația Studenților, spune de ce crede că asta e o idee proastă.

Calitatea educaţiei ar scădea în momentul în care funcţia de rector ar fi deţinută de aceeaşi persoană. Nu ar mai fi la fel de interesaţi de realele priorităţi ale studenţilor. În principiu, cred că o generaţie mai tânără poate să aducă un beneficiu. De mai multe ori ne-a fost dat să vedem faptul că rectorii mai tineri vin cu o viziune mult mai nouă, mult mai adaptată la cerinţele studenţilor”, afirmă Tamara Ciobanu, vicepreşedinte Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Marian Staş, expert în educaţie, consideră că nicio funcţie nu trebuie să fie pe viaţă.

Nu încurajez deloc eternizarea în orice funcţie. În opinia mea este un joc de putere şi de influenţă, şi nu asta este menirea rectorilor Universităţilor. Este o vorbă care spune că puterea corupe şi puterea absolută corupe absolut. Sunt convins că oamenii pot să facă altceva cu vieţilor lor”, a spus Marian Staş, expert în educație.

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației, e rector la al treilea mandat și conduce Consiliul Național al Rectorilor.

E o perioadă dificilă și e nevoie la conducere de oameni cu experiență, argumentează el.

,,Doar preşedintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituţie. În contextul provocărilor globale, este nevoie de profesionişti care să fie experţi în management organizaţional, în management financiar şi al resurselor umane”, a explicat Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, rector la al treilea mandat Universitatea de Ştiinţe Agronomice.