Revolta școlilor private: De ce în alte ţări se poate şi la noi nu? Nimeni nu se gândeşte la elevi, spun profesorii

„De ce în alte ţări se poate şi la noi nu?“, întreabă şcolile private. Revoltate de situaţie, acestea au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor deschiderea şcolilor.

Măcar preşcolarii şi clasele primare să poată funcţiona în regim normal, la fel cum funcţionează creşele şi afterschool-urile, spune Mariana Pop, directoarea unei şcoli private. Concluzia: pandemia a afectat drastic unităţile de învăţământ din domeniul privat.

Mariana Pop, director şcoală privată: „Nimeni nu se gândeşte la copil. Copiii au de suferit foarte mult pentru că nu sunt acum la şcoală, în special cei mici, care nu se pot adapta pe platformele educaţionale. În ţările din Europa indiferent că numărul este mult mai mare de incidenţă al bolii, toate guvernele au decis să rămână şcoala deschisă. Plus că părinţii sunt destul de afectaţi din punct de vedere economic pentru că trebuie să rămână cu copiii lor acasă.“

Până conving autorităţile că focarele de infecţie nu sunt în şcoli, profesorii rămân singuri în clase şi predau online.
 
Pentru ca părinţii să nu-şi retragă copiii de la şcoală, aceştia au luat măsuri speciale. O școală privată din Cluj care are peste 1300 de elevi înscrişi a pierdut în ultimele luni jumătate de milion de euro.

Vladimir Pop, director executiv: „Din cauza pandemiei din martie până în august am suferit nişte pierderi majore din cauza reducerilor de taxe alocate către părinţi. Plus toate investiţiile care au trebuit să fie făcute peste vară pentru a asigura măsurile de prevenire. – Cât timp veţi mai putea funcţiona în aceste condiţii cu aceste reguli? Este greu de spus, dar câteva luni.“

Exit mobile version