• Suntem pe locul 29 din 33 când vine vorba despre cheltuielile publice pentru învățământul superior.
  • În perioada 2016-2021, numărul personalului didactic a fost în scădere cu 3,6%.
  • În acest clasament suntem urmați de Estonia, Lituania, Bulgaria și Slovacia.

România este codașa clasamentului în raportul Bologna 2024. Ce înseamnă asta mai exact? Suntem pe locul 29 din 33 când vine vorba despre cheltuielile publice pentru învățământul superior, potrivit Eurydice. În perioada 2016-2021, numărul personalului didactic a fost în scădere cu 3,6%. În acest clasament suntem urmați de Estonia, Lituania, Bulgaria și Slovacia.

În această analiză, intitulată „The European Higher Education Area in 2024: Bologna Process Implementation Report”, mediul universitar din România se poziționează, între altele, printre sistemele de pe continent unde crește cel mai mult numărul cadrelor universitare cu vârste de peste 50 de ani.

Iar situația studenților din România e marcată printr-o trăsătură extremă, la nivel de continent: țara are cea mai mică pondere a tinerilor înscriși la studii superioare, ai căror părinți au studii superioare, dar și cea mai mică pondere a populației 45-64 de ani cu studii superioare.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

„Problema finanțării învățământului, în general, nu numai a învățământului superior, din păcate, este destul de veche. România tot timpul a fost la coada UE atunci când am vorbit despre alocarea finanțării pentru educație. Raportul este realizat cu ocazia întâlnirii miniștrilor educației tuturor statelor membre în procesul Bologna. Raportul arată că România este codașă în ceea ce înseamnă ponderea populației educate din total populație”, a explicat Daniela Alexe, expert la Centrul de Politici Educaționale, la Aleph News.

Citește și