- România este printre țările europene cu cei mai puțin preșcolari.
- Raportul Comisiei Europene arată că avem sub 75% din copii la gradiniță.
- În 2012, procentul copiilor care mergeau la grădiniță e de 84%.
- Copiii români stau 23 de ore pe săptămână la grădiniță.
- Serbia, Grecia, Elveția sau Turcia stau mai prost ca România.
- UE impune un prag de 96% pentru țări, doar 5 țări l-au atins.
- Franța, Belgia, Norvegia, Danemarca și Spania stau cel mai bine.
- România alocă doar 0,39% din PIB pentru preșcolari.
Cu un sistem educațional pe butuci, România este printre țările europene cu cei mai puțini preșcolari, arată un raport al Comisiei Europene. Noi am pierdut aproape 10% dintre copiii de grădiniță în doar un deceniu.
Advertisment
Dacă în 2012 aveam peste 84%, în 2022, înregistram sub 75% copii care merg la grădiniță. În ceea ce privește timpul petrecut, copiii români stau în medie 23 de ore pe săptămână la grădiniță, adică 4,6 ore pe zi. Asta în timp ce pragul european este de 25 de ore săptămânale, iar media este de peste 30 de ore.
Numai Serbia, Grecia, Liechtenstein, Elveția, Turcia și Macedonia de Nord înregistrează rate mai slabe decât noi. Uniunea Europeană impune un prag de 96% dintre copii în grădinițe. Cinci țări au atins sau depășit deja pragul – Franța, Belgia, Norvegia, Danemarca, Spania. UE mai vrea un procent de cel puțin 45% pentru cei care care au sub 4 ani. În România, doar unul din 8 copii este înscris la creșă.
Recomandări
Nici când vine vorba despre banii dați din PIB pentru educația timpurie nu stăm prea bine. România aloca în 2021 – datele folosite pentru acest raport – doar 0,39% din Produl Intern Brut pentru preșcolari, iar media europeană era de 0,71%.
Citește și
- Bill Gates îl acuză pe Elon Musk de „agitaţie populistă” şi că încearcă „să destabilizeze situaţia politică în unele ţări”
- Primul laborator complet pentru evaluarea sincopei din sistemul medical privat din România
- „Istoria militară a Rusiei”: Rusia introduce un manual de istorie care redefinește războiul împotriva Ucrainei drept un „act legitim de apărare”
Partenerii noștri