• România nu mai are nicio universitate în top 1.000 la nivel mondial
  • Universitatea din Bucureşti şi Babeş-Bolyai au coborât în grupa 1001-1200
  • Topul global este condus de Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  • Un profesor român a donat 25 de milioane de dolari Universității Berkeley

România nu mai are nicio universitate în top 1.000 la nivel mondial, conform clasamentului QS World University Ranking.

În urmă cu un an, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti se aflau în grupul 801-1000, adică la coada clasamentului. În 2021, cele două universități de la Cluj și București au ajuns în grupul 1001-1200. Alte 8 universități românești mai apar în acest clasament, tot la coadă.

Universităţile au fost evaluate după mai multe criterii precum reputaţia academică, reputaţia angajatorilor, număr de studenţi per facultate, și atractivitatea internaţională. Pe primul loc în acest top care cuprinde 1.300 de universități din întreaga lume se află celebra MIT.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

După atâtea vești proaste, uite și una optimistă. Un profesor cu dublă cetatenie româno-americană, care predă la Universitatea Berkeley din California, a donat 25 de milioane de dolari pentru modernizarea și dezvoltarea departamentului unde lucrează, scrie Libertatea. Banii vor fi folosiți pentru creearea unui hub care să încurajeze inovația în rândul studenților. Ion Stoica a plecat din România în 1996 și a fondat în Statele Unite trei companii în domeniul tehnologiei, una dintre ele fiind estimată la 28 de miliarde de dolari.