România ocupă penultimul loc în UE la educația timpurie, cu doar 74,8% participare. Expert: „Sunt foarte îngrijorat de aceste cifre foarte scăzute”

Sistemul de învățământ românesc bate record după record – și nu într-un sens bun, conform statisticilor Comisiei Europene. Datele arată un procent de doar 74,8% participare la educația timpurie, 44% elevi nu au competențe digitale, iar rata de abandon școlar e de 16,6%: de două ori media europeană. La testele PISA, performanța elevilor românii este sub orice așteptări: peste 40% au competențe scăzute la citire, matematică și științe. Un tablou dezolant care arată că România ocupă ultimele locuri în Europa la capitolul educație.

„Este un complex de factori și faptul că vedem aici, în acești indicatori, că stăm foarte prost. Asta înseamnă că este foarte dificil să intervii pe o singură componentă și să corectezi doar abandonul școlar, de exemplu, pentru că evident, este legat de alți factori. De calitatea actului educațional în ansamblu, de participarea la educație timpurie. Sunt foarte îngrijorat de faptul că participările la educație timpurie rămân foarte scăzute”, a explicat Radu Szekely, expert în educație, la Aleph News.

Exit mobile version