• Ministrul spune că unul dintre motive este lipsa personalului medical sau indisponibilitatea cadrelor medicale
  • Un al doilea motiv este faptul că testele sunt considerate invazive de către părinți
  • Cimpeanu afirmă că testele noninvazive nu pot fi cumpărate de către Ministerul Educației, așa că așteaptă ajutor de la ministrul Vlad Voiculescu

Sorin Cîmpeanu spune că în 8 săptămâni de școală s-au folosit mai puțin de 2 % din testele antigen puse la dispoziție pentru școli.

Ministrul afirmă că unul dintre motive este lipsa personalului medical sau indisponibilitatea cadrelor medicale. Un al doilea motiv este faptul că testele sunt considerate invazive de către părinți.

Cimpeanu spune că testele noninvazive nu pot fi cumpărate de către Ministerul Educației, așa că așteaptă ajutor de la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților. Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical.

Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, a scris, duminică, pe Facebook, Sorin Cîmpeanu.


Ministerul Educației mai scrie că va propune la finalul lunii mai, început de iunie reluarea cursurilor cu prezență fizică, „dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

  • 1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
  • 2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  • 3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
  • 4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.” mai scrie Sorin Cîmpeanu.