Scenariul roșu devine dramatic. Mii de elevi care ar trebui să învețe online nu au tablete sau internet

  • Sunt peste două mii de copii care nu au tablete sau laptopuri care să le permită să participe la cursurile ținute pe internet
  • În timpul ăsta, autoritățile anunță că organizarea alegerilor locale de pe 27 septembrie merge perfect
  • Există riscul să ajungem ca Franța, care a închis zeci de școli, din cauza coronavirusului
  • Sunt localități băgate în scenariul roșu din cauza unor focare izolate

Lucrurile nu sunt deloc în regulă pentru mulți elevi care vor face școală după scenariul roșu, adică toate orele online. Unii nu au laptopuri sau tablete, alții trăiesc în locuri fără internet.

Sunt peste două mii de copii care nu au tablete sau laptopuri care să le permită să participe la cursurile ținute pe internet. E cea mai gravă concluzie a unei analize făcute de Edupedu.ro

Cine apare în scenariul roșu:

43 de localități

11.873 de elevi

2.112 nu au dispozitive (18%)

6.677 au doar smartphone (56%)

Sursa: edupedu.ro

Și doar ceva mai mult de jumătate din cei aproape 12 mii de elevi care au fost băgați în scenariul roșu au smartphone-uri. Cea mai gravă situație e într-un oraș din Bacău – Târgu Ocna. 471 de elevi nu au acces la internet și 475 nu au dispozitive. Și mai e o problemă pe care autoritățile trebuie să o rezolve. În două comune din Dolj – Poiana Mare și Melinești – criteriul pe baza căruia a fost instituit scenariul roșu, peste 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, e influențat de focarele de la un spital de psihiatrie și un cămin de bătrâni. Și o altă aberație legislativă, inițial, pe lista Ministerului Sănătății, trei sectoare din București erau în scenariul verde, iar celelalte trei în cel galben – jumătate dintre elevi la școală, jumătate acasă.

Marina Dinu, corespondent Aleph News: Colegiul Național Sfântul Sava este în sectorul unu. Potrivit unor date care au circulat ieri prin spațiul public, acesta s-ar încadra în scenariul galben de funcționare privind începerea noului an școlar. Hai cu mine într-o plimbare scurtă până la colegiul rival, Gheorghe Lazăr, care este la doar 15 minute distanță și se află într-o situație puțin diferită.

ELENA CROCNAN, director Colegiul Național Sfântul Sava: Varianta pe care am decis-o cu consiliul profesoral, care a optat pentru acest sistem hibrid, este ca în timpul orelor cel de acasă să vizioneze, fără să întrerupă demersul didactic.

IONELA NEAGOE, director Colegiul Național Gheorghe Lazăr: Am facilitat copiiilor de acasă să poată să fie auziți când pun o întrebare, când adresează o întrebare, de asemenea ei să audă când colegii din clasă adresează o întrebare profesorului sau chiar să-și pună întrebări unii celorlalți.

În timpul ăsta, autoritățile anunță că organizarea alegerilor locale de pe 27 septembrie merge perfect – Serviciul de Telecomunicații Speciale – a început să distribuie peste 22 de mii de tablete pentru secțiile de vot. Toate merg ceas, au și conexiune la internet.

Iar Guvernul a scos din fondul de rezervă bugetară aproape 10 milioane de lei, ca să cumpere măști, mănuși și dezinfectanți pentru secțiile de vot. Și să ne amintim că premierul Orban a spus că nu toți elevii vor primi măști și că oricum sunt mai în siguranță la școală decât în vacanță. Pare o rețetă pentru dezastru – există riscul să ajungem ca Franța, care a închis zeci de școli, din cauza coronavirusului, la doar o săptămână după ce le-a deschis.