• Simona Baciu: „Cred că acum mai mult ca oricând va trebui să dovedim latura umană”.
  • Elena Lotreanu: „Absolut fiecare dintre noi suntem o părticică din sistem. Suntem un pion și o rotiță”.
  • Andrei Ciobanu: „Am încercat să ne imaginăm dacă Dumnezeu ar fi venit pe pământ alături de Satana ce concluzii ar trage”.

Simona Baciu, Elena Lotrean, Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu au fost invitații lui Vlad Craioveanu în emisiunea „Ochii pe mine!”.

Simona Baciu este președintele Fundației Transylvania College.

Elena Lotrean este liderul Grupului de lucru pentru Educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României și fondator al Școli Finlandeze din Sibiu.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu sunt scriitorii romanului „Dumnezeu vs Satana. Vacanța în România”.

Simona Baciu, despre situația profesorilor, elevilor și părinților după ce școala s-a mutat în online peste tot în țară

În ziua în care în școala s-a mutat din clasă în online peste tot în țară, președintele Fundației Transylvania College îți explică de ce va fi acum și mai greu atât pentru profesori, elevi, cât și pentru părinți.

Simona Baciu: „Este clar că nu suntem pregătiți și că va dura o perioadă. Schimbarea este foarte grea în orice domeniu. Cred că mai greu ca orice este să te schimbi… Să te schimbi tu personal, mai ales să schimbi un sistem care a fost încetățenit și înrădăcinat de atâția ani.

Nici nu ne-am fi gândit că vom trece prin această situație, prin această perioadă în care profesorii, în primul rând, au avut atât de multe de învățat, pentru că ei erau obișnuiți să predea în clasă, fizic.

Această schimbare este una radicală și în educația noastră și în cultura noastră, noi nu prea vorbim despre schimbări de paradigmă. Acum este o schimbare de paradigmă totală, de a vedea educația cu totul altfel.

De fapt, acesta este viitorul. Nu ne putem opune. Din păcate, vor fi perioade foarte grele, atât pentru profesori, cât și pentru părinți”.

Iar peste tot în lume, sistemul de educație este pus sub semnul întrebării, pentru că trebuie să răspundă unor noi provocări, care erau trecute în plan secund, până acum.

Președintele Fundației Transylvania College susține că aceste provocări sunt: „predarea online, încercarea de a păstra conexiunea cu studenții sau elevii. Cred că acum mai mult ca oricând va trebui să dovedim latura umană, să fim flexibili, adaptabili, să ne spirijim unii pe alții”.

Pentru că acum se schimbă trendul în educație la nivel global. Dacă înainte trendul în educație era de a preda, acum este de a învăța.

Simona Baciu îți spune că e nevoie de mai puțină materie, că elevii trebuie să fie mai responsabili în învățare, dar și să aibă o relație sănătoasă cu profesorul.

Dar schimbările se fac încet, deocamdată școala online ar putea bate pasul pe loc, pentru că profesorii nu au încă deprinderile tehnice pentru a-și desfășura orele în online.

Simona Baciu îți explică de ce Ministerul Educației începe abia acum cursuri de pregătire pentru profesorii care vor să-și perfecționeze predarea cursurilor online: „Strigător la cer este că noi am început foarte târziu toate acestea, ar fi trebuit incluse în pregătirea inițială a profesorilor. Nu ne-am fi trezit cu mulți profesori care nu pot stăpâni tehnologia. (…) Frica de schimbare și gândul că vom merge înapoi, că va fi bine, că vom fi din nou în siguranță. Timpurile nu se vor întoarce, asta le e cel mai greu să accepte. E un sigur drum înainte, cu efort, energie consumată, dar în final vom fi niște învingători”.

Elena Lotrean, liderul Grupului de lucru pentru Educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României, spune că schimbarea vine de la fiecare dintre noi

Elena Lotrean: „Absolut fiecare dintre noi suntem o părticică din sistem. Suntem un pion și o rotiță care face ca lucrurile să se învârtă sau să cadă.

Cred că schimbarea a început demult. Suntem în plină schimbare și nu ne dăm seama pe unde să scoatem cămașa.

Cred că atât de bruscă a fost pandemia și e o oportunitate, de fapt, pentru a face lucruri repede, pentru a face schimbări rapide”.

Există și perdanți în procesul de școală online, elevii din mediul rural vor fi în continuare dezavantajați. Elena Lotrean subliniază că va crește abandonul școlar, iar analfabetismul funcțional va depăși procentul pe care îl știm astăzi de 42%.

Iar peste ani, cei care vor plăti nota de plată a acestei perioade de pseudo-școală vom fi toți.

Simona Baciu explică: „Ceea ce se pierde acum vom simți peste câțiva ani. Elevii de acum vor deveni medicii, avocații, doctorii de care avem nevoie. Profesorii nu vin din școli învatați cu acel instrument, de acolo trebuie să începem”.

Simona Baciu este președintele Transylvania College, unitate de învățământ în limba engleză, cu acreditare de la Ministerul Educației din Marea Britanie, iar Elena Lotrean, fondatoarea Școlii Finlandeze Sibiu, și ambele susțin că învățământul din România poate prelua modele din afară, pentru a crește calitatea actului educational.

Elena Lotrean spune că: „Noi nu știm să lucrăm cu intrumentele pe care le avem, încet, încet lucrurile merg, nu avem încontro. Putem învăța de la finlandezi acele procese care funcționeze pentru tine, motoarele vor fi românești. O să aplicăm lucrurile care se potrivesc cu această societate. Important e să te uiți ce funcționează”.

În timp ce Simona Baciu susține că: „Noi avem de învățat de la fiecare și să îl preluam cum simțim. De exemplu, programul de liceu e foarte aerisit, iar ultimii doi ani, elevii studiază 4 materii, de aici ar trebui să ne uităm la greutatea pe care o punem pe umerii copiilor, să învețe de toate, nu știu cu ce rămân”.


Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu, despre cartea ,Dumnezeu vs Satana – Vacanţă în România”

Dar până ajungem să avem un sistem de educație care să producă oameni de succes trecem la un scriitor care a avut succes pe piața de carte din România.

Autorul cărții „Suge-o, Ramona!”, bestseller citit de peste un million de oameni, Andrei Ciobanu, îți povestește cum a ajunsă să scrie cartea ,,Dumnezeu vs Satana – Vacanţă în România”, împreună cu Ionuţ Rusu.

Andrei Ciobanu: „Cartea aceasta se bazează pe un serial pe care noi l-am făcut pe YouTube, și inițial, când am scris episoadele, noi îl vizualizam… Ionuț l-a jucat pe Dumnezeu și eu Satana.

Am dat comandă de costume, am dat măsurători, toată treaba era bună. Cu o zi înainte de filmare, când deja toate costumele erau făcute pe măsuri, nu știu ce ne-a venit nouă să dăm o dată și invers replicile, să vedem ce se întâmplă.

A mers mult mai bine și imaginează-ți ce bucuroși au fost toți cei de la producție când i-am anunțat că: știți costumele pe care ni le-ați făcut pe mărimile nostre? Trebuie să le facem invers”.

La fel ca și celelalte proiecte ale lui Andrei Ciobanu și serialul de la care a pornit cartea are un succes impresionant, unul dintre episode a avut chiar și peste 4,2 milioane de vizualizări pe YouTube.

Ce au făcut în cuprinsul cărții îți explică Andrei Ciobanu: „Am încercat să ne imaginăm dacă Dumnezeu ar fi venit pe pământ alături de Satana ce concluzii ar trage. (…) Am ieșit din parabola clasică, raiul cu flori, raiul e o corporație”.

Andrei Ciobanu este scriitor, om de radio, comediant și scriitor și îți explică de ce l-a ajutat peste stilul din stand-up comedy: „Mie îmi place pe scenă – comedia, mi se pare că celelalte sunt ramificații ale stand-up -ului, și „Suge-o, Romona!” e scrisă la fel și la radio încercăm să facem pe tot stilul stand-up. Doamne ajută, să mai facem încă o dată stand-up!”