• Universitățile din România nu pun accent pe AI, blockchain sau cyber security.
  • Cristi a ales să studieze Computer Science la Jacobs Bremen în Germania.
  • Cristi crede că IT-ul are viitor în România, dar cu pregătire în afara țării.

Știi că inteligența artificială, blockchain-ul și cyber security sunt meseriile viitorului. Și stii, și că România exportă de ani de zile creiere – medici, ingineri, IT-ști. Din păcate, sistemul nostru educațional alungă geniile din țară, prin simplul fapt că nu îi pregătește pentru aceste domenii, nu investește în cercetare și laboratoare noi, cu facilități de ultimă performanță. Așa că tinerii aleg să studieze afară.. și puțini se mai întorc.

Același parcurs, ca mulți alti specialiști, îl urmează Cristi, care pleacă la facultate în Germania. Îl atrage disciplina nemțească și oportunitățile din IT de acolo.


Cristi Stratulat, student în Germania: „În ceea ce privește inovația și noile tehnologii care apar, pe zi ce trece, sistemul nostru nu este updatat. Nu este pregătit să învețe oamenii, să aibă cursuri specifice pentru tehnologii noi, în special cum vine acum blockchain-ul, poate la partea economică să vorbim de criptomonede. Pe inteligența artificială, am înțeles că se face, dar poate la un nivel minimal”

Virgil Păunescu a inițiat un program de metorat pentru studenți, la centrul de cercetare pe care îl conduce, Oncogen. Dar, niciunul dintre cei selectați nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. De ce?

Virgil Pănescu, director – Centrul de Cercetare Oncogen: „Am avut aceeași întrebare: Unde sunt copiii buni ai României și ai Timișoarei? Ne-am gândit să coborâm acest mentorat la nivelul liceelor. Am constatat că acolo sunt copiii excepționali. Nu buni. Excepționali. Și ne-am dat seama, stând de vorbă cu ei, că noi nu-i mai găsim pe acești copii, pentru că ei pleacă. Pleacă în străinătate”

Dacă esti interesat de meseriile viitorului, în România, nu prea ai multe opțiuni. Practiv ai de ales între Automatică și Calculatoare și Tehnologie Informațională. Cam atât.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Florin Drăgan, rector – Universitatea Politehnica Timișoara: „De anul trecut venim cu mastere noi pe domenii de interes, cum ar fi inteligența artificială, mașini learning în special, sau securitate cibernetică. Avem și pe partea de cloud computing. Este un miraj al plecării, în anumite cazuri, dincolo”