• Dacă vor continua tot online, pânâ la finalul semestrului, șansele sunt slabe ca elevii să poată recupera ce au pierdut
  • Mircea Miclea, fost ministru al Educației: E un start pierdut pe care nu îl mai poţi recupera niciodată

De școala online din România se plânge toată lumea. Elevi, profesori și părinți. Dar cel mai greu este pentru elevi. Mai ales cei din clasele terminale, care, la final de an, vor avea de susținut examene.

Au pierdut materie și dacă vor continua tot online, pânâ la finalul semestrului, slabe sunt șansele să poată recupera ce s-a pierdut. Este mesajul pe care îl transmite Mircea Miclea, fost ministru al Educației, cel care și-a dat demisia, în 2005, din cauza bugetului prea mic alocat pentru educație.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației: „O pierdere la un moment dat dacă nu e recuperată rapid, ea se cronologizează. E un start pierdut pe care nu îl mai poţi recupera niciodată. În Olanda, în al doilea război mondial, s-au închis şcolile din cauza războiului. Doi ani de zile. Au avut o pierdere de 6 puncte la IQ, care nu a putut fi recuperată pe toată perioada de viață“.

În aceste condiții, este o nevoie reală de bani pentru educație. Măcar 5 la sută din PIB. Sau măcar să alocăm fonduri pentru recuperarea materiei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Mircea Miclea, fost ministru al Educației: „Înseamnă că voi plăti suplimentar pe profesorii, fie din afterschool, fie în cadrul vacanţelor şcolare, care vor ajuta elevii să-şi recupereze materia pierdută. Al doilea lucru care trebuie făcut este de a construi nişte lecţii on-line model. Nişte lecţii făcute de cei mai buni profesori, mai ales pentru materiile critice, cei mai buni profesori din ţară pot să facă astfel de lecţii care să fie filmate. Astfel încât toţi copiii să aibă acces la lecţiile celor mai buni profesori.“

Vlad Scarlat este elev în clasa a 12-a, la unul dintre cele mai bune licee, din Constanța. Visul lui este să intre la medicină. Din cauza materiei pierdute, a fost nevoit să găsească metode alternative de învățare.

Vlad Scarlat, elev în clasa a 12-a: „Am făcut meditații, adică nu plănuiam să fac meditații și la română, dar acum fac. Mă gândeam că am toate comentariile ok de la clasă, explicate, dar având în vedere cum e școala on-line… Ori au mai fost probleme cu netul, ori nu s-a mai putut conecta nu știu ce profesor“.

Iar pentru a redeschide școlile, avem nevoie de avansarea campaniei de vaccinare. Ți-o spune și Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „În etapa a doua de vaccinare va fi rândul unor categorii de populație care pot fi mai expuse riscului de infecție, de exemplu profesorii. Ne dorim cu toții să redeschidem cât mai repede școlile pentru că suntem cu toții conștienți că învățământul acesta online are o calitate discutabilă“.