DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile când cere trecerea în online a tuturor şolilor din judeţ pentru 14 zile, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu susţine că sunt şcoli în localităţi din mediul rural în care rata de infectare este mică (diferit faţă de şcolile din localităţile în care rata de infectare este foarte mare). De asemenea, sunt şcoli foarte aglomerate în care se învaţă în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă şi sunt şcoli în care se învaţă într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă.

În plus, există şcoli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor şi profesorilor şi sunt şcoli în care sunt zeci de cazuri de infectare.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferenţiată în online la nivelul unui judeţ. Decizia se ia analizând situaţia la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici şcolilor, nici ISJ, nici CJSU. DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/2021 şi se substituie CJSU, ISJ şi tuturor unităţilor de învăţământ din Ilfov”, spune ministrul Educaţiei.

Totodată, Cîmpeanu spune că nu ştie ca DSP să fi făcut anchetă epidemiologică în fiecare dintre cele 270 de unităţi de învăţământ din Ilfov.

„În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfăşurării procesului de învăţământ şi perturbând funcţionarea mecanismelor administrative de gestionare a situaţiei în starea de alertă”, adaugă Cîmpeanu.

Teodor Negulescu, directorul DSP Ilfov, a declarat, miercuri, la Digi24, că a cerut trecerea în online a tuturor şolilor din judeţ pentru 14 zile. Nu a cerut online şi pentru grădiniţe şi creşe.

Cererea a fost făcută în urma creşterii incidenţei în Ilfov şi în urma faptului că în judeţ rata de vaccinare e doar de 38%.