Examenele naţionale vor avea loc cu prezenţă fizică, la datele stabilite, indiferent de evoluţia epidemiologică, a declarat duminică Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, la Digi24.

În contextul recentului ordin emis de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, ministrul Cîmpeanu spune că elevii din anii terminali vor merge la cursuri exact ca şi până acum, în scenariile verde şi galben. Mai mult, chiar şi în scenariul roşu, vor merge la fel ca în cele patru săptămâni care s-au scurs de la începerea semestrului doi, pe data de 8 februarie.

Cîmpeanu spune că prezenţa elevilor în clasele terminale a fost între 12 şi 14 elevi pe clasă. „Acei elevi care au putut şi au dorit să meargă la şcoală au mers la şcoală. La fel se va întâmpla şi luni, precum s-a întâmplat vineri, cu elevii care au putut să meargă la şcoală. Nu au depăşit jumătate din efective”.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Înjumătăţirea prezenţei în clase a fost cerută de Ministerul Sănătăţii, ca o cerinţă de respectare a regulilor de distanţare socială, spune Sorin Cîmpeanu. Pentru cazul în care un elev va vrea să meargă la şcoală şi nu va putea, pentru că se depăşeşte jumătatea, ministrul spune că a transmis duminică dimineaţă o notă către unităţile şcolare prin care reaminteşte faptul că absolut toţi elevii care nu pot participa la cursuri cu prezenţă fizică, din orice motiv, au dreptul la educaţie, prin predare sincron. Câmpeanu spune că în cazul în care predarea sincron nu a fost posibilă, au fost transmise elevilor conţinutul şi temele de rezolvat, „modalităţi mai puţin eficiente”.

Ministrul a adăugat că a obţinut accesul cu prezenţă cu prezenţă fizică pentru orele remediale indiferent de clasă, inclusiv clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, inclusiv clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, indiferent de scenariu. „Este obligatoriu să avem prezenţă fizică pentru ceea ce s-a pierdut prin predarea online”.

Ministrul spune că va reveni cu precizări în cazul în care mai mult de jumătate dintre elevi vor vrea să participe la cursuri fizic, eventual printr-o rotaţie a elevilor.

În cazul unei creşteri a numărului de infectări peste 6 la mie şi a impunerii unor restricţii mai dure, orice activitate va fi suspendată, a spus Cîmpeanu. „O singură excepţie va fi, pe perioada examenelor naţionale. Am iniţiat deja discuţiile la nivelul CNSU pentru a lua în considerare o excepţie pentru derularea examenelor naţionale, cu prezenţă fizică, la datele stabilite. Nu va exista niciun elev care să nu poată susţine examenele naţionale, indiferent de evoluţia epidemiologică”.

Un ordin comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii emis sâmbătă modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.