• Sorin Cîmpeanu a vorbit, pentru Aleph News, despre testele din școli
  • Cîmpeanu a atras atenția că personalul sanitar lipsește din școlile din România
  • Cîmpeanu: Au fost distribuite pe 8 februarie pentru testarea în școli 1.150.000 teste, din care au fost folosite 26.000

Contradicțiile cu privire la testele din școli se adâncesc. Florin Cîțu a intervenit în scandalul momentului, însă nu cu o soluție, ci cu o acuzație. Premierul dă vina pe INSP pentru lipsa testelor cu salivă, noninvazive, din unitățile din învățământ.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, pentru Aleph News, despre acest subiect. „Procedura actuală este cu test antigen rapid, teste care sunt considerate de către o bună parte dintre părinți ca fiind invazive, de către unii chiar traumatizante“, spune ministrul Educației.

Începând de miercuri, toți secretarii de stat din Educație vor merge în fiecare județ în parte și vor organiza reuniuni cu toți reprezentanții școlilor din respectivul județ și reprezentanți ai elevilor și părinților care vor să participe la aceste întâlniri care vor fi hibrid. Tocmai pentru a promova importanța vaccinării, pentru a promova necesitatea testării în școli“, a precizat Cîmpeanu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sorin Cîmpeanu a mai menționat că „Ministerul Educației își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor indiferent de scenariu“, iar școlile vor pune la dispoziție teste autorizate de Ministerul Sănătății: „Testare cu testele autorizate de Ministerul Sănătății și puse la dispoziție de școli de către Ministerul Sănătății. Acest lucru va fi făcut de Ministerul Educației. Va fi singurul minister care va trimite toți secretarii de stat în teritoriu. Ministerul Educației își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor indiferent de scenariu“.

În cazul în care copilul tău se simte rău dimineața și vrei să mergi la școală să îl testezi, ei bine, află că acest lucru nu este posibil. „Dacă se simte rău recomandarea este foarte clară. Nu se trimite copilul la școală dacă are simptome specifice de orice fel“, a subliniat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat și cum se procedează cu testarea în școli: „În cazul în care în timpul orelor de curs un elev prezintă simptome specifice, dacă există cabinet medical și dacă în acest cabinet medical există și personal, atunci dacă există și acordul părinților testarea se face în școală. Problema este nu atât la nivelul acordului părinților, cât la disponibilitatea personalului sanitar care trebuie să recolteze aceste probe“.

Cîmpeanu: „Personalul sanitar lipsește din școlile din România“

Cîmpeanu a atras atenția că personalul sanitar lipsește din școlile din România: „Doar 18% au cabinete medicale școlare și în multe din ele nu este prezent personal medical. Deci, din păcate cu acest tip de test care necesită administrarea de către personal medical, dacă un elev are simptome în școală poate avea sau din păcate nu poate avea personal sanitar care să preleveze testele, fiind obligată școala să anunțe DSP. Școlile anunță DSP doar că din cauza capacității scăzute până când DSP trimite un reprezentant pentru a recolta probe se termină programul cu copiii, iar părinții își iau acasă copiii netestați. Se întâmplă și cu cei care sunt contacți direcți ai unui caz confirmat pozitiv“.

Cîmpeanu: Au fost distribuite pe 8 februarie pentru testarea în școli 1.150.000 teste, din care au fost folosite 26.000

În ceea ce privește numărul mare de teste nefolosite, care ajung în spital, Cîmpeanu a explicat: „Nu este problema Ministerului Educației modul de distribuire a testelor de către DSP. Eu știu că au fost distribuite pe 8 februarie pentru testarea în școli 1.150.000 teste. Ieri Ministerul Sănătății a anunțat că au fost folosite 26.000, adică 2,2%. Dacă ar fi fost achiziționate teste noninvazive, aceste teste rămase din acel milion puteau fi folosite pentru testarea adulților. Dacă nu se achiziționează alte teste vom promova și vom explica importanța și necesitatea testării cu testele pe care le avem la dispoziție, adică aceste test antigen rapide“.