• Elevii ar putea să studieze educație financiară, public speaking și oportunități de carieră
  • Noile materii opționale ar putea să fie studiate de elevii care vor trece în clasa a IX-a
  • Actualele planuri cadru sunt în vigoare din 2009
  • Andrei Mareș, elev: „Aceste materii te vor ajuta să îți dezvolți abilități necesare în viața de zi cu zi”

Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii să învețe cum să-și managerieze banii, cum să susțină un discurs de calitate în fața unui public sau cum să-și aleagă în viață cariera potrivită.

Mai exact, elevii din a clasa IX-a, în septembrie, ar putea să studieze în școală materii precum educația financiară, public speaking sau oportunități de carieră.

Aceste materii sunt în dezbatere publică pentru cel puțin o lună de zile. Andrei Mareș este elev în clasa a VIII-a și se bucură că va face parte din generația care ar putea studia aceste materii opționale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Văd asta ca un lucru foarte bun, îmi place inițiativa, chiar sunt interesat de aceste materii, mai ales de public speaking și educație financiară. Consider că trebuiau impuse demult.”, spune Andrei Mareș elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică.

Resursa umană ar putea fi însă o problemă. Magdalena Iacob, profesor de geografie și istorie, cu zeci de ani experiență la catedră se întreabă cine îi va învăța toate lucrurile astea pe elevei.

E o schimbare mare! Să spunem că poate vor prelua profesorii de limbi străine public speaking. Apare problema de pregătire, cine poate să furnizeze un curs foarte bine documentat și pregătit care să pregătească toate cadrele didactice la nivel național.”, spune Magdalena Iacob, profesor de geografie și istorie.

Și Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor, consideră că s-a rupt firul logic. Prima dată, profesorii trebuiau formați.

Conceptual ele sunt bune, adică sună foarte bine pe hârtie, dar problema se pune la fel cum e și cu celelalte materii opționale care au mai fost introduse pe parcursul ultimilor ani, e posibil să nu aibă cine să le predea.”, a explicat Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor.