• Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că, printr-un ordin, a fost stabilită structura anului școlar 2021-2022.
  • Acesta va avea două semestre, iar primul se va încheia înaintea sărbătorilor de iarnă.
  • Semestrul 1 va avea o durată de 14 săptămâni și se va încheia înaintea vacanței de Crăciun
  • Semestrul 2 va avea 20 săptămâni
  • Materia va fi structurată pentru a fi adaptată duratei celor 2 semestre.
  • Notarea și evaluarea va trebui făcută într-o perioadă mai scurtă, de 2 săptămâni

„Al treilea ordin vizează modul de derulare al anului școlar 2021-2022. Este vorba de o abordare conformă cu așteptările elevilor, care înțelegem că vor crea dificultăți multor cadre didactice, dar îmi exprim speranța că se vor implica în așa fel încât să avem o structură logică a anului școlar, bazată pe două semestre, cu trei vacanțe, de iarnă, primăvară și vară, pentru grădinițe și învățământul primar se adaugă și săptămâna de vacanță din luna octombrie, dar semestrul întâi se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Ministerul a spus că astfel semestrul 1 va avea 14 săptămîni, iar al doilea 20, din care o săptămână va fi dedicată programului Școala Altfel.

Excepție vor face anii terminali, al căror an școlar va avea doar 32 de săptămâni, în loc de 34, dar și elevii de la filierele tehnologice.

Ministrul a spus că materia va fi adaptată duratei celor două semestre. „Singura problemă este aceea a evaluării și notării, care va trebui să fie făcută într-o durată mai scurtă, de 14 săptămâni. Mizez pe sprijinul tuturor cadrelor didactice și sper că fiecare va găsi soluții în beneficiului elevilor”, a mai spus ministrul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Când au loc examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională. Programa va fi modificată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că a semnat ordinul prin care programa pentru examanele naționale din vara acestui an a fost adaptată la „realitățile anului 2020-2021”.

„Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realități a programei de examene naționale, Evaluare națională și Bacalaureat”, a spus Sporin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că ordinul va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.„Această adaptare s-a făcut ținând cont de realitățile anului școlar 2020-2021”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că această adaptare vizează tematica de examen, dar că se va încerca prin programul de acțiuni remediale recuperarea cât mai eficientă a tuturor aspectelor cuprinse în programele școlare.

„Adaptarea s-a făcut în mod deosebit asupra a ceea ce s-a predat de când școala a intrat în online, deci acolo s-a restructurat cel mai puternic tematica de examen. Tematica cuprinde până la 4 ani de materie și la Evaluare și la Bacalaureat”, a mai spus ministerul.

El a dat exemplul elevilor aflați acum în clasa a VIII-a, a căror programă a fost adaptată ținând cont de faptul că materia din semestrul doi al clasei a șaptea și semestrul 1 al clasei a opta a fost predată online.

Potrivit calendarului publicat pe site-ul Ministerului Educației, Evaluarea Națională va avea loc în perioada 7 iunie-4 iulie, iar Bacalaureatul între 31 mai și 9 iulie.