• Copiii își doresc să se joace mai des, arată studiul.
  • 48% dintre părinți spun că nu au idei pentru jocuri.
  • Gabriel Chicioreanu, expert în parenting: „Din păcate mulți părinți consideră că maturizarea trebuie să intervină în educația copiilor mult prea devreme”.

Joaca nu mai pare o prioritate în multe familii din România. Un studiu recent arată că 81% dintre părinți nu văd jocul ca pe ceva esențial, deși copiii își doresc mai mult timp pentru acest lucru. Lipsa de idei și programul încărcat al adulților sunt printre cele mai mari obstacole.

Ce impact are lipsa jocului asupra dezvoltării emoționale a copiilor?

Să nu uităm că cea mai importantă relație a unui copil este cea cu propriii părinți. Legătura dintre copil și părinte se consolidează prin timpul petrecut împreună și prin activitățile desfășurate în comun. Pe de altă parte, să nu uităm că cei mici învață cel mai mult prin joc, mai ales în primii ani de viață.

De aceea, este important ca orice părinte să conștientizeze că, petrecând timp alături de copil și implicându-se în diverse jocuri și activități, pe de o parte își consolidează relația cu acesta, iar pe de altă parte îi oferă educație din mai multe perspective. Atunci când copilul câștigă în timpul jocurilor, învață ce înseamnă să fie învingător și cum să gestioneze această trăire. Dar, în egală măsură, în momentele în care nu câștigă, are ocazia să învețe cum să-și gestioneze emoțiile și atitudinea în fața eșecului„, a explicat Gabriel Chicioreanu, expert în parenting, pentru Aleph News.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
ORIENTUL MIJLOCIU FIERBE
ROMÂNIA ARE PREMIER
NATO TREBUIE SĂ SE SCHIMBE
TRUMP: „ISRAEL O DUCE BINE”
PUTIN VREA TOT

Cum pot părinții transforma joaca într-o parte firească a rutinei zilnice?

Școala oferă astăzi diverse tehnologii pentru educație și învățare. La fel, și părinții se pot adapta, având în vedere dezvoltarea tehnologică actuală, și se pot implica în jocurile și activitățile desfășurate alături de copii. În primul rând, sunt importante activitățile în aer liber și cele fizice, dar să nu uităm că părinții pot interveni și pot fi prezenți și în activitățile din mediul online sau din sectorul digital„, a adăugat Gabriel Chicioreanu.