STUDIU. Tinerii care stau între două și patru ore pe zi pe telefon au note mai mici la școală

Cât timp petrece copilul tău pe telefon? Te întreb pentru că acest lucru poate să îi afecteze performanța școlară. Tinerii care stau între 2 și 4 ore pe telefon pe zi, au note mai mici și rămân în urmă cu materia, arată ultimele studii. De asemenea, 1 din 5 elevi lipsesc măcar o dată pe săptămână din cauza anxietății și stresului creat de un context social.

De ce copiii care stau mult în fața ecranelor au perfomanțe scăzute la școală?

„Pentru că ecranele oferă o interacțiune facilă, pentru că ecranele au foarte, foarte multe informații și foarte mulți stimuli, pentru care creierul copiilor încă în dezvoltare nu este pregătit să le gestioneze, așa cum o fac adulții. Deși, chiar și noi avem o scădere în tot ce înseamnă partea aceasta de atenție. Nu mai putem sta focusați asupra unui lucru, suficient de mult timp, iar dacă asta observăm la noi adulții, vă puteți da seama ce înseamnă pentru un copil care petrece atâta timp, două-patru ore pe zi, cu ochii într-un ecran, văzând foarte multe lucruri de sorginte diferită, astfel încât nu mai devine creator, de aici și notele mici, și devine un consumator căruia i se oferă mereu un fel de informație și un fel de stimul pe care nu poate să-l controleze”, a explicat Elena Lotrean, expert în educație, pentru Aleph News.

Cum putem combate această problemă? Este interzicerea telefonului la școală o soluție?

„Nu cred că mai putem interzice telefoanele la școală. Cred că putem să învățăm copiii cum să folosească telefonul. Nu neapărat telefonul este problema, ci conținutul pe care îl folosesc de pe telefon și timpul petrecut în acest obiect, pentru că aici interferăm cu abilitățile de socializare. Telefonul nu-ți răspunde înapoi, în timp ce, atunci când te joci cu un alt copil, s-ar putea să îți răspundă, să-ți spună ceva ce nu-ți convine și nu poți să părăsești locul atât de repede, cum poți să părăsești o pagină de internet. Și atunci, avem nevoie să îi învățăm pe cei mici abilități sociale și felul în care să-și petreacă un timp de calitate în acest device, care atrage, până la urmă”, a adăugat Elena Lotrea.

Exit mobile version