- CNE: Examenele naționale sunt tratate cu superficialitate.
- La subiectul I, au avut cerințe pe baza unui text la prima vedere.
- La partea II, elevii au explicați rolul indicațiilor scenice în teatru.
- La partea III au avut de caracterizat un personaj dintr-o nuvelă.
Limba noastră-i o comoară! Iar subiectele de BAC, la Limba Română, nu s-au lăsat așteptate. La fel ca la Evaluarea Națională, subiectele au ajuns în spațiul public aproape în același timp când au ajuns în sălile de examen.
Din Gorj, în toată țara. Din Târgu Jiu au scăpat subiectele pe internet și deja s-au deschis dosare penale acolo. Consiliul Național al Elevilor spune că „examenele naționale sunt tratate cu mai multă superficialitate decât oricând. Într-un an cu deosebită relevanță pentru viitorul politic al României”.
La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text la prima vedere – „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”, de Gabriel Dimiseanu. La subiectul al doilea, au avut de prezentat rolul indicațiilor scenice pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
La partea a treia, care este cel mai amplu subiect, absolvenții de liceu de la profilul real au avut de scris particularitățile unei nuvele. Iar cei de la uman, au scris caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă. 134.000 de absolvenți dau Bacalaureatul săptămâna asta, dintre care 15.000 sunt din promoțiile anterioare. În plus, această generație a pierdut 60.000 de elevi în ceai 12 ani de școală. Mâine, urmează examenul la matematică sau istorie, în funcție de profil, iar joi, va fi cea la alegere. Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie.
Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite.