Suedia renunță la clasa 0 din 2028. Școala primară va începe de la 6 ani

Gata cu distracția, să trecem la treabă! Școala în Suedia începe mai devreme pentru elevi, de la vârsta de șase ani.

Cum arată Suedia educată? Clasa zero, sau „for-skole-klass” cum îi spun suedezii, nu va mai exista din 2028. Practic, școala primară va începe cu un an mai devreme pentru copii. „Școala trebuie să revină la elementele de bază” spune Ministrul Educației, Johan Pehrson. El susține că acest prim an școlar se va concentra pe citit, scris și matematică, elemente de bază, după cum le numește.

Planul a fost anunțat oficial înainte de ședința de guvern pentru bugetul din 2025. Și a împărțit Suedia în două tabere.

Criticii acestui plan arată cercetările care spun că dezvoltarea copiilor se face mai bine prin joacă la această vârstă și că cei mici ar trebui încurajați să exploreze, să creeze și să se dezvolte prin joc, curiozitate și descoperiri proprii. „Studiile confirmă că joaca este esențială pentru dezvoltarea unor abilități precum învățarea limbilor străine și rezolvarea problemelor” spune Christian Eidevald, profesor de pedagogie la Universitatea din Göteborg.

Suedia este recunoscută pentru regulile și legile atipice, și nu doar în sistemul de educație. Abia în 2023 a fost abrogată legea care interzicea dansul spontan în Suedia și care cerea pub-urilor și cluburilor să dețină licență pentru a permite dansul.

Când vine vorba de școală, au și alte curiozități: copiii nu primesc note până în clasa a 6-a, educația sexuală se învață în clase încă din 1955 și este interzis ca un elev să învețe la domiciliu. Doar în cazuri excepționale este permis acest lucru la suedezi.

Exit mobile version