• Sute de after school-uri private s-au închis
  • After school-urile rămase deschise au locurile ocupate
  • Claudia Chiru, fondator SAGA Kid After School: Sunt pe lista de aşteptare 50 de părinţi

Sunt câteva sute de after school-uri care au lacătul pus pe uşă. Multe dintre ele nu mai puteau funcţiona pentru că erau în aceelași spațiu cu grădinițele. Altele s-au închis pentru că nu-şi permiteau să mai plătească chirii.

Luiziana Ţucan este mama lui Andrei. Spune că after school-ul unde îl ducea pe băiat s-a închis, iar acum caută cu disperare soluţii.

Luiziana Ţucan, mama lui Andrei, clasa a III-a: „Am primit e-mail că ei nu fac faţă, nu li s-a scăzut chiria. Era pe bază de contract şi foarte, foarte mulţi au renunţat. After-ul pe care l-am avut, dacă avea şi şcoală, era mai bun decât şcoala. Şi copilul învăţa mai multe la after decât la şcoală.“

Bianca Moruş, mama unei fetiţe în vârstă de 7 ani, este un părinte fericit. After school-ul unde este înscris copilul ei nu s-a închis.

Bianca Moruş, mama Dianei, clasa I: „Oricine are un copil ştie exact ce înseamnă să lucreze de acasă cu un copil care la rândul lui are nevoie de suport, de atenţie, de mâncare. Pentru mine, alegerea after-ului a fost foarte simplă. Am înscris-o pe listă încă de când avea 5 ani“.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Gabriela Moraru a predat limba germană la licee din Timişoara, dar şi la Universitatea Politehnica. În 2002 a deschis Kiz Club, cel de-al doilea after school din oraş. Primii clienţi au fost cei doi copii ai ei, dar în scurt timp a ajuns la 60. Criza din 2008 a fost primul hop, pe care Gabi a reuşit să îl depăşească. Pandemia însă, i-a pus lacătul pe uşă.

Gabriela Moraru, antreprenor: „Având în vedere normele de distanţare, ar fi fost necesară reducerea drastică a numărului de elevi, în aceleaşi condiţii financiare, din punctul nostru de vedere, având aceleaşi costuri. Prin urmare, reducerea la jumătate a numărului a generat o dublare a abonamentului. Lucru pe care, de înţeles, mare parte dintre părinţi au spus că nu şi-l pot asuma.”

Sunt și antreprenori care au reușit să-și păstreze afacerile. Claudia Chiru este fondator al SAGA Kid After School, din Capitală, şi recunoaşte că pentru a nu închide tot a fost nevoie de eforturi uriaşe. Iar acum la after, are toate locurile ocupate.

Claudia Chiru, fondator SAGA KID Bucureşti: „Pe lista de aşteptare sunt 50 de părinţi.(…) Mi-a fost foarte greu, foarte greu. Cu foarte mari sacrificii am putut să trec peste această criză şi cred că m-a ajutat foarte tare imaginea pe care deja o am în piaţă. În acest moment la SAGA există listă de aşteptare, adică sunt toate locurile ocupate şi sunt părinţi care au rămas fără un loc la afterschool-ul meu pentru că am micşorat numărul de locuri.“