The Economist: România este un magnet pentru studenții străini la Medicină. De ce aleg țara noastră pentru studii

România este magnet pentru străinii care vor să devină doctori, arată o analiză The Economist. Facultățile de medicină sunt printre cele mai căutate de cei care vin la noi în țară pentru studii.

România produce un număr prodigios de medici în fiecare an. În 2021, țara se mândrea cu aproximativ 26 de absolvenți de medicină la 100 000 de locuitori: mai mult decât în aproape orice țară din OCDE, un club de 38 de economii bogate.

Printre noii absolvenți, studenții internaționali îi devansează pe localnici. Cifrele OCDE arată că, în timp ce numărul total de locuri la cursurile de medicină din România a crescut cu 17 % între 2011 și 2019, cel al cursurilor de medicină în limbi străine a crescut cu 75 %. Aproape o treime din toate programele de medicină din România sunt acum predate fie în franceză, fie în engleză. În 2020, ultimul an pentru care cifrele guvernamentale sunt disponibile public, aproximativ 12 000 de studenți străini studiau medicina, stomatologia sau farmacologia.

În România, condițiile de admitere sunt mai puțin stricte: universitățile cer adesea puțin mai mult decât o diplomă de liceu, iar unele au renunțat la examenele de admitere istovitoare. Recunoașterea diplomelor la nivelul UE înseamnă că, teoretic, după absolvire, studenții își pot practica meseria în țară. Costurile reduse de școlarizare și de trai pot fi, de asemenea, un avantaj. În România, taxele anuale de școlarizare variază între 3.000 și 8.500 de euro. În Marea Britanie, în schimb, studenții trebuie să plătească anual 9 250 de lire sterline (11.000 de euro).

Exit mobile version