• Profesorii din România câștigă cu 13% mai puțin față de alți angajați cu studii superioare.
  • Tinerii nu mai vor să fie profesori din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă.
  • Școlile private oferă salarii cu 40% mai mari decât cele din sistemul de stat.

În România, salariile mici din învățământul public continuă să fie o problemă majoră. Absolvenții preferă domenii mai bine plătite, iar educația suferă din cauza unui deficit de profesori. În timp ce învățământul public merge în jos din cauza salariilor necompetitive, școlile private atrag tineri talentați, oferind beneficii financiare mai bune și un mediu profesional mai atractiv.

Ce v-a determinat să alegeți meseria de profesor?

„Încă de mică am avut o pasiune pentru educație. Profesorii joacă un rol foarte important în formarea viitorilor cetățeni, iar eu am vrut să fac acest lucru. Simt că fiecare interacțiune pe care o am cu studenții mă dezvoltă, iar acest lucru mă ține ancorată și dedicată acestei profesii”, a declarat Carmen Acatrinei, profesor universitar, pentru Aleph News.

De ce credeți că tinerii ezită să îmbrățișeze această profesie?

„Din păcate, deși este o meserie extrem de frumoasă, remunerația este insuficientă. Salariile sunt neatractive în comparație cu alte domenii. Este greu să conving studenții ca după masterat să se înscrie la un doctorat. Ei consideră că este mai avantajos să urmeze calea business-ului”, a adăugat aceasta.

Recomandări

BASHAR FUGE LA MOSCOVA
PROTESTE ÎN DIASPORA
REGIMUL ASSAD S-A PRĂBUȘIT
ASSAD S-A PRĂBUȘIT
CINE E BASHAR?
MACRON CAUTĂ PREMIER

Citește și