- Clasamentul Shanghai arată o progresie constantă a universităților franceze, devenite lider continental
- Progresia este observată o dată cu fuzionarea mai multor instituții de învățământ.
- Este în progresie și numărul de student romani în universitățile din Franța-Romania nu are nici o universitate în acest top care favorizează învățământul anglo saxon.
Într-un clasament dominat încă de facultăți americane și engleze, Universitatea Paris-Saclay se evidențiază pe locul 12 în lume, dar este instituție lider în Europa continentală. Mulți dintre studenții români care pleacă să învețe în străinătate aleg Franța.
Clasamentul Shanghai din ultimii ani arată o progresie constantă a instituțiilor franceze de învățământ superior.
Cum s-a reușit acest lucru
Nu este nicio surpriză; universitățile private americane domină în continuare clasamentul Shanghai, dar într-un an, cele 25 de unități franceze care apar în acest clasament s-au menținut sau au progresat.
Universitatea Paris-Saclay nu a fost niciodată atât de aproape de top 10 (a 12-a, comparativ cu locul 15 în 2023) și permite Franței să-și mențină locul al treilea în top 20 pentru al cincilea an consecutiv, în spatele Statelor Unite și Marii Britanii.
Strategia franceză începută în 2018 de a grupa, sau chiar de a fuziona unități a permis universităților să urce în clasament. Universitatea Paris-Saclay, în special, s-a născut în 2019 din fuzionarea Universității Paris-Sud cu mai multe școli și instituții de cercetare importante. Și Paris Sciences et Lettres, reunește nouă unități, inclusiv École normale supérieure, foarte reputată, ca și École des Mines sau Universitatea Paris Dauphine.
E drept că criteriile clasamentului favorizează tipul de învățământ anglo saxon.
Ar putea defavoriza aceste criterii universitățile românești care anul acesta nu au nici un reprezentant in clasament?
Clasamentul ține cont de șase criterii, inclusiv numărul de medalii Nobel și Fields (matematică) în rândul studenților și profesorilor absolvenți, numărul celor mai citați cercetători din disciplina lor sau numărul de publicații în revistele Science și Nature.
Dar importanța acordată clasamentului de la Shanghai este adesea criticată. În discuție: criteriile folosite pentru stabilirea clasamentului se bazează pe cercetare și nu pe pregătire, profesionalizare sau sprijin pentru studenți.
„A avea un Premiu Nobel pentru chimie la o universitate va aduce mai mult unui student la economie? Este un criteriu foarte țintit”, deplânge decanul Facultății de Științe Economice, Sociale și Management din cadrul Universității din Reims.
Cu toate acestea, în doar câțiva ani, clasamentul Shanghai a devenit esențial. Oferă vizibilitate internațională, este important pentru obținerea de finanțare și parteneriate, care să poată iriga toate cursurile de formare.
Pentru Universitatea Paris-Saclay, efectul de clasare Shanghai este „real”, asigură președintele acesteia.
Se menționează în principal impactul asupra studenților străini. „Discuțiile noastre cu ei arată că acordă atenție clasamentelor internaționale atunci când aleg cursurile”, spune el.
Este probabil și explicația creșterii numărului de studenți români în Franța.