• Concursul interdisciplinar se adresează elevilor din clasele pregătitoare și I-IV.
  • IDEE anunță că deschide înscrierile pentru concursul „Cangurașul Explorator”.
  • Concursul are loc în perioada 17-21 octombrie, în format online, cât și offline.

Cu siguranță ai participat când erai elev la concursul Cangurul!

Destinat elevilor, a fost creat în 1991. Și tradiția continuă și astăzi.

Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație dă start înscrierilor pentru Cangurașul Explorator.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Cum a apărut concursul Cangurul și în ce țări a ajuns până acum?

„În anii 90, fondatorii editurii Sigma au luat legătura cu serviciile culturale franceze, care în acea perioadă se aflau în căutarea unei companii interesate să promoveze concursul Cangurul de matematică pe plan local, în ideea francofoniei.

Așa se face că primele ediții ale concursului de matematică, începând din 93, au fost chiar în limba franceză. Ulterior, subiectele propuse de Asociația Internațională Cangurul Sans Frontier au fost adaptate și traduse în limba română. 

Cu timpul, concursul s-a extins în România, atrăgând tot mai mulți copii și profesori, dar totodată s-a extins și la nivel global. Astăzi desfășurându-se în 93 de țări din toate continentele și implicând peste 7 milioane de copii anual.

În fiecare an, Comitetul Internațional al Cangurului Sans Frontier se întâlnește într-o anumită țară unde analizează și discută asupra seturilor de probleme propuse de statele participante. Aici, decid asupra subiectelor care vor fi folosite în cadrul concursului de matematică în anul următor la nivel global.

Și, în 2006, această întâlnire s-a desfășurat în România. La aceeași vreme, fondatorii editurii Sigma au discutat înființarea unei fundații. Aceasta a devenit Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație, sub egida căreia se desfășoară astăzi toate concursurile Cangurul din România”, a declarat Bianca Dobrescu, PR, pentru Aleph News.

Pentru ce materii pot opta elevii la probe? Cum contribuie concursurile Cangurașul Explorator la dezvoltarea elevilor?

„Cum jocul concursului Cangurul de Matematică s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor, organizatorii au adăugat și alte materii. De pildă, Cangurul Lingvist în 2004, la disciplinele engleză și franceză, concursul internațional Cangurul de Informatică, concursul internațional povestile Cangurașul Explorator în 2021, concursul internațional interdisciplinar povestile Cangurului în 2007. 

S-au deosebit aceste concursuri, acei itemi care solicită gândirea, intuiția, creativitatea și transferul de la disciplină școlară către practică și aplicarea cunoștințelor în contexte variate. Toate concursurile Cangurul au această trăsătură, de legătură cu viața reală, mai precis aducerea domenilor de studiu din școală în cotidian.

Practic toate concursurile, inclusiv cel de matematică, cel de știinte, poveștile Cangurașul Explorator și bineînțeles, povestile Cangurului, pornesc de la texte literare pe care copiii le citesc la prima vedere și trebuie să le înțeleagă pentru a răspunde la întrebări. Deci discutăm despre o concentrare pe înțelegerea textului scris, în condițiile în care se vorbește foarte mult de o rată crescută a analfabetismului funcțional în România. 

Altfel, cu ocazia pregătirii pentru concurs cât și a participării efective, copiii aceștia învată să citească și să interpreteze textul. Ei sunt expuși la text literar, dar și text funcțional, text de informare, pe care trebuie să le înțeleagă. Deci nu sunt simple întrebări de matematică teoretică, ci toate întrebările sunt aplicate și urmăresc integrarea copiilor în realitate, într-un mod care să le dezvolte mintea și înțelegerea lumii în care trăiesc. 

Noi îi așteptăm cu drag să se înscrie în număr cât mai mare la concursul Povestile Cangurașul Explorator, până pe 10 octombrie, unde vor avea ocazia să-și testeze cunoștințele despre mediul înconjurător și în intermediul unor itemi atractivi, elaborați de echipe internaționale”, a declarat Bianca Dobrescu, PR, pentru Aleph News.

Citește și