• Reţeaua de medici şcolari e mult subdimensionată faţă de necesar
  • La un liceu din Iaşi, pentru a-i putea putea verifica pe elevi, medicul stomatolog dă o mână de ajutor
  • În Iaşi sunt 88 de cabinete şcolare, cu 26 de medici generalişti şi 26 stomatologi

Regula numărul 1 este că nimeni nu intră în școală fără să treacă prin triaj. Dar cine face triajul, când raportul e cam de UN medic la două, trei școli?

În situația asta de du-te-vino, toată lumea caută soluții. Directorul de la „I.C. Ștefănescu” din Iași, l-a rugat pe stomatolog să dea o mână de ajutor. Cot la cot cu el muncește și Eliza, rezidentă la para-dontologie.

Din cauza faptului că nu sunt suficiente cadre medicale de medicină generală, am fost solicitaţi să ajutăm şi noi”, a spus Andrei Petrache, medic stomatolog, Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” Iaşi.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

„Am fost solicitaţi de către DSP să venim să îi ajutăm pe colegii noştri de la Medicină Generală, chit că mi-ar fi plăcut să fac ceva ce are legătură cu specializarea mea, nu am avut de ales”, afirmă Eliza Mandic, medic rezident.

Ne sprijină foarte mult, face ore peste program, fiindcă noi învăţăm în două ture. Astăzi, de exemplu este numai dumnealui şi cu domnişoara rezident, fiindcă doamna doctor este la cealaltă unitate cu care o împărţim. Sunt trei locaţii unde elevii fac ore, deci trebuie să îi împărţim în trei, să-i multiplicăm”, afirmă Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic „I.C. Ştefănescu” Iaşi.

La școala aceasta, lucrează un medic cu jumătate de normă și o asistentă. Asta deși, conform numărului de elevi, 1.420, ar trebui să aibă un medic și două asistente. De câteva zile, 36 dintre cele 38 de locuri vacante din reţeaua de medicină şcolară de la Iaşi s-au ocupat, dar nici măcar acum nu sunt destui medici.

Numărul de cabinete şcolare este de 88, cabinete care deservesc activitatea atât a şcolarilor cât şi a copiilor de grădiniţă. La cabintele medicale avem, pe şcolari 26 de medici şi 101 asistente”, a spus, pentru Aleph News, Luminița Munteanu, director al Direcției de Asistență Socială Iași.